Jazztoner över hela staden | Göteborgs Fria
  • Maria Rylander.
Göteborgs Fria

Jazztoner över hela staden

Under en hel vecka bjuds det på jazz genom Gmlstn Jazz. Den stora finaldagen på lördag blir en familjefest på Kviberg kaserner.

– Lina Nyberg Musikfamiljen bjuder på jazz för barn. Dessutom blir det en massa familjeaktiviteter, och allt är gratis, säger Maria Rylander, festivalarrangör.

Förra årets premiär av Gmlstn Jazz var en succé. De båda festivalarrangörerna Maria Rylander och Eric Arellano laddar nu för en ny festival. Denna gång med lite mer av allt.

– Festivalen har växt från två dagar till en hel vecka. Vi håller inte längre till enbart på Kviberg kaserner, istället kommer det denna gång att höras jazzmusik i hela stan, detta genom att vi kommer att samarbeta med flera små klubbar.

Tanken med festivalen är att erbjuda en jazzfestival med modern jazz, något som Maria Rylander saknades.

– Det finns en mängd småklubbar här, men när det kommer till festival har det tidigare enbart funnits Göteborg Classic Jazz Festival, med fokus på klassisk jazz. Vi kände att det fanns ett behov av en festival som fokuserar på den moderna jazzen och som erbjuder lokala och internationella akter av högsta kaliber.

I morgon kickar festivalen igång med ett arrangemang på Victoriaskolan. På scen står då Becka and the funky flakes, Corpo, Prostagma och duon Rylander Löve/Birgenius.

Under veckan presenteras spelningar på bland annat Oceanen, Frilagret, Viktors kaffe och restaurang Folk. Programmet innehåller många lokala akter, men även en del internationella akter. Det största namnet är amerikanska musikkollektivet Snarky Puppy som bokats tillsammans med Nefertiti.

En målsättning från arrangörerna har varit att kunna presentera en jämställd festival.

– Det är väldigt viktigt för oss att representera en jämställd scen, och vi jobbar mot 50-50. Vi vill ha en scen öppen för alla. Dessutom försöker vi arbeta med detta på alla plan inom vår organisation.

Är det någon speciell akt som du ser fram emot?

– Det är så häftigt att Snarky Puppy kommer hit, det är ett jätteband. Annars ser jag fram emot de mindre, mer otippade akterna, som spelar på de mindre scenerna. Dessutom ska det bli kul att se Sousou & Mahler Cissoko, som gör världsmusik, vilket visar att vi inte är rädda för att bredda oss genremässigt.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria