• Människor i behov av assistans har samma behov som alla andra och skall inte behöva få se sina liv reducerade till en mekanisk, institutionell process, anser Anders Westgerd, GIL.
Göteborgs Fria

Sexkampanj sätter fokus på strukturer

Under årets Leva &
Fungera-mässa som hölls i Göteborg i veckan passade tillgänglighetsaktivisterna i GIL på att lansera sin nya kampanj ­– med sexleksaker.

Gummikukar, lösvaginor och en tre kilo tung ”Fist of Adonis”. Det är innehållet i det nya satiriska kampanjmaterialet från Göteborgskooperativet för Independent
Living, GIL.

– Sex är bara ett verktyg för oss att nå ut. Det skulle lika gärna kunna handlat om schemalagda toalettbesök eller andra övergrepp, säger GIL:s verksamhetsledare Anders
Westgerd, i ett pressmeddelande. Men sex i kombination med ett synligt funktionshinder är löjligt tabubelagt. Därmed rena dynamiten ur ett kommunikationshänseende.

Med de funktionsanpassade sexleksakerna följer en instruktionsmanual från det påhittade företaget
Secreta AB, manualen ger en dystopisk bild där företaget erbjuder assistans i onani, utfört som en mekanisk, klinisk och institutionell process. Syftet, enligt GIL, är inte att skapa sexhjälpmedel utan att genom satir visa hur livet kan vara när du är beroende av andra och att förändra de strukturer som försvårar livet för många människor.

Kampanjen lanserades i samband med Leva &
Fungera-mässan, som hölls på Svenska mässan i veckan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lägerledare kräver bättre arbetsvillkor

Göteborgs kommunala lägerledare jobbar utan skriftliga kontrakt och flera av dem får ingen ersättning för sovande jour. De har inte heller rätt till sjukersättning.

Göteborgs Fria

Rödgröna: ”Vi vet inget om MR-enheten ännu”

Stadsledningskontoret vill enligt ett internt förslag lägga ner sin människorättsenhet i sommar. Men den rödgrönrosa ledningen hänvisar till att de inte har fått någon information än.

Göteborgs Fria

Moderat oroad för nedläggning

Om MR-enheten läggs ner riskerar kommunens MR-arbete att påverkas negativt. Det säger Jesper Vestlund (M), ledamot i Hbtq-rådet.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu