• Tvåårsregeln har kritiserats för att personer som blir utsatta för våld i relationen inte vågar lämna den, i rädsla för att även behöva lämna landet.
Göteborgs Fria

Majoritet vill se över kritiserad tvåårsregel

Sex av de åtta riksdagspartierna vill se en översyn av, eller göra förändringar i tvåårsregeln. Regeln har kritiserats av bland andra Roks för att den kan tvinga personer att stanna i våldsamma relationer för att få stanna i Sverige.

En majoritet av partierna i riksdagen, sex av åtta, vill göra något åt tvåårsregeln och de undantagsregler som finns enligt GFT:s undersökning. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet är de tre partier som svarar att de vill se en översyn av regeln, och även Kristdemokraterna vill se vissa förändringar. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill avskaffa regeln, medan Moderaterna vill behålla den.

– Lagstiftningen innehåller i dag ventiler för att tillgodose behoven för de, framför allt kvinnor, som råkar illa ut i Sverige. Vi ser därför inte ett behov av att förändra lagstiftningen men ser däremot ett behov av ökade insatser för att informera framför allt kvinnor som kommer till Sverige om deras rättigheter och möjligheter, säger Mikael Cederbratt, ledamot i socialförsäkringsutskottet för Moderaterna.

Sverigedemokraterna vill behålla tvåårsregeln helt som den är, och dessutom skärpa kraven för anhöriginvandring.

Kristdemokraterna vill också ha kvar tvåårsregeln, men menar att ytterligare steg behöver vidtas för att personerna som blir misshandlade inom tvåårsperioden inte ska hamna i en tvångssituation. De vill bland annat att det görs utdrag från brottsregistret och att man kontrollerar meddelanden om besöksförbud och tidigare anknytningsförfrågningar.

– Det kan ge en bild av om någon tidigare ansökt om uppehållstillstånd på grund av anknytning till personen i fråga. På så sätt kan ingen sätta i system att inleda ett förhållande och sedan överge personen i fråga inom tvåårsperiodens utgång, säger Andreas Carlson, ledamot i justitieutskottet för Kristdemokraterna.

De två partier som vill göra störst förändringar är Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vänsterpartiet vill att skyddsregeln ska gälla utan de inskränkningar som finns i dag.

– Det ska räcka att kvinnan gör sannolikt att våld eller allvarliga kränkningar av henne eller eventuella barn förekommit i förhållandet för att uppehållstillstånd ska beviljas, säger Linda Snecker, rättpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Även Miljöpartiet vill att tvåårsregeln ska avskaffas.

– Tvåårsregeln riskerar att användas som ett hot inom relationer och riskerar att ”låsa in” utsatta personer i destruktiva relationer. Personer som flyttat till Sverige på grund av nyetablerad anknytning till en person i Sverige är dessutom extra utsatta eftersom de är nya i landet, ofta saknar kontaktnät och har svårt med språket, säger Maria Ferm, talesperson i migrationsfrågor för Miljöpartiet.

Justitiedepartementet presenterade i höstas en kartläggning av hur undantagsbestämmelserna används. Just nu pågår arbetet med att se över tillämpningen av lagstiftningen inom regeringskansliet, men när det kommer att vara klart, vet man inte ännu.

Fakta: 

Tvåårsregeln

Tvåårsregeln innebär att den som gifter sig eller blir sambo med någon i Sverige kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd i två års tid. Tar relationen slut under de två åren måste man lämna landet, vilket innebär en risk att personer tvingas att stanna i en destruktiv relation för att få stanna i Sverige.

Det finns undantagsbestämmelser från denna regel, men Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, menar att de undantagskraven är för hårt ställda. De vill i första hand att regeln ska avskaffas helt, och i andra hand att det införs rimliga krav för fortsatt uppehållstillstånd.

Läs mer:

GFT har tidigare rapporterat om Hasti, 24 år, som utsattes för våld av den man hon flyttat till Sverige för att gifta sig med och om juristen Jenni Stavare, som företräder personer som drabbats av tvåårsregeln.

De riskerar utvisning om de skiljer sig (7/3-15)

• ”Både min man och lagen var emot mig” (7/3-15)

Roks kräver att tvåårsregeln ska ändras (20/3-15)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu