• "Tappa inte bort utvecklingen gällande MR!" Det uppmanar före detta kommunalrådet Thomas Martinsson sina tidigare kollegor i kommunstyrelsen.
  • Uppenbart att hela MR-arbetet riskerar att rinna ut i sanden, enligt Kaj Heino, Göteborgs rättighetscenter.
Göteborgs Fria

Göteborgs stad kan lägga ner hel MR-avdelning

Stadsledningskontorets avdelning för mänskliga rättigheter kan läggas ner i juli, visar ett internt förslag som GFT tagit del av.

– Vi hoppas att någon tar sitt förnuft till fånga och ändrar på det här, kommenterar Kaj Heino, styrelseledamot i Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering.

GFT har tidigare skrivit om det politiska beslutet att banta Stadsledningskontoret med 20 miljoner kronor, vilket även drabbar avdelningen för mänskliga rättigheter.

Då sa HR-chefen Karin Åhström endast att ”någon förändring kommer det att bli”, men i interna dokument som GFT nu har tagit del av står det uttryckligen att ”avdelningen MR som enhet upphör”. Enheten jobbar bland annat med hbtq- och antirasistiska frågor, exempelvis genom samråd med olika samhällsgrupper. Enligt de interna handlingarna föreslås MR-avdelningens åtta tjänster att minskas till noll redan i juli.

Thomas Martinsson, tidigare kommunalråd (MP) med ansvar för mänskliga rättigheter, som nu har lämnat partipolitiken, är oroad.

– Det står tydligt i fullmäktiges budget att det ska finnas ett centralt strategiskt stöd för MR-arbetet. Man kan fråga sig hur det kommer att kunna upprätthållas om man tar bort samtliga nyckelpersoner?

Enligt de interna handlingarna föreslås tre av tjänsterna att flyttas till andra delar av stadsledningskontoret: två till kommunikationsavdelningen och en till HR-avdelningen. Utöver det föreslås 2,5 tjänster att flyttas till andra förvaltningar, det vill säga längre ifrån den politiska makten.

– Flyttar man ut arbetet kommer det för långt ifrån kommunstyrelsen. MR-arbetet är omoget i alla kommuner, även i Göteborg har man inte alltid rättighetsperspektivet framför ögonen. MR-arbetet måste ske på alla nivåer.

Göteborgs rättighetscenter och en rad organisationer, exempelvis DHR Göteborg, Interfem Göteborg och Kulturgruppen för resandefolket skrev nyligen ett uttalande där de pekar på att förslaget ”rimmar illa med de mål som finns uppställda i stadens styrdokument där MR-arbetet ska vara en prioriterad fråga”.

– Med tanke på hur stor genomslagskraft Göteborg stads MR-arbete har fått på senare år är det uppenbart att hela arbetet riskerar att rinna ut i sanden om planerna skulle verkställas, säger Kaj Heino, från Göteborgs rättighetscenter.

Men HR-chefen Karin Åhström skriver i ett mejl till GFT att ”Stadsledningskontoret förslag innebär inte alls att ta bort eller upphöra med MR-frågorna på central nivå”. Hon skriver också att man kommer att sträva efter ”att bibehålla och ytterligare skapa förutsättningar för ett arbete med en hög ambition inom MR-området”.

I de interna handlingarna förs dock flera risker med förslaget fram: bland annat att förmågan att ge politikerna stöd på MR-området minskar, risk för förlorade kontaktnät och att frågorna fragmentiseras och därmed innebär svårigheter att få ett helhetsgrepp.

Neddragningarna påbörjades redan den 1 april och ska vara helt genomförda den 1 juli, men det sista ordet har politikerna.

Thomas Martinsson skickar med en hälsning till sina före detta kollegor i kommunstyrelsen:

– Tappa inte bort utvecklingen gällande MR nu! Risken finns annars att det blir svårare att arbeta strategiskt. Med tanke på händelseutvecklingen gällande trygghet och inkludering är det snarare en förstärkning av MR-arbetet som skulle behövas.

Fakta: 

Rättighetsorganisationer i gemensamt uttalande

"Detta rimmar illa med de mål som finns uppställda i stadens styrdokument där MR-arbetet ska vara en prioriterad fråga" skriver en rad rättighetsorganisationer, bland andra Göteborgs rättighetscenter, Attention Göteborg och Transföreningen FPES, i ett uttalande appropå neddragningen på stadsledningskontoret. Läs uttalandet i sin helhet här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu