Nej ETC, Wallström är inte min prinsessa | Göteborgs Fria
Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Margot Wallström vill inte erkänna det ockuperade Västsahara - trots att riksdagen uppmanat regeringen att göra det.
Fria Tidningen

Nej ETC, Wallström är inte min prinsessa

Den som vill se en feministisk utrikespolitik kan inte vila på lagrarna, skriver Per Björklund.

Kritiken mot Margot Wallström har varit intensiv efter beskedet att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien sägs upp. Näringslivsdirektörer, moderata politiker och högerpress har gjort sitt bästa för att framställa beslutet som ett misslyckande som ”försvagar Sverige”.

Regeringens agerande måste naturligtvis försvaras mot de som vill sätta storföretagens intressen över allt vad mänskliga rättigheter heter. Ändå håller jag på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag ser att den röda dagstidningen ETC lanserat ett upprop för en feministisk utrikespolitik - och till stöd för den sittande utrikesministern. Kampanjen kommer efter att Maria-Pia Boëthius i en ledare i ETC:s helgtidning hyllat Wallström som en ”arvtagare till Olof Palmes störtmodiga utrikespolitik” - en lovsång som delats och gillats 20 000 gånger på facebook.

Hur glad jag än är att Saudiavtalet sagts upp är det något i Maria-Pia Boëthius uppmaning att utnämna Wallström till en ”Folkets Prinsessa, á la Lady Di” som skaver. Kanske är det för att utrikesministern ges hela äran för något som fredsorganisationer, feminister och många andra jobbat i flera år för att förverkliga. Det talar ju för att det inte är förbehållslöst stöd utan snarare ännu mera press underifrån som krävs för att detta första steg ska följas av fler.

Varför inte lansera ett upprop för att stoppa all vapenexport till diktaturer, eller för att det militära samarbetet med ockupationsmakten Israel ska sägas upp? Eller kanske för ett erkännande av Västsahara, som ockuperats av Marocko sedan 1975? Det senare var trots allt ett vallöfte från S, och beslutades av en majoritet i riksdagen - S, V, Mp och SD - redan 2012. Men så sent som förra veckan slog Stefan Löfven fast att ett erkännande inte är aktuellt just nu. I en riksdagsdebatt den 4 november svarade Wallström undvikande att regeringen ska se över ”en rad olika komplexa frågor” kring ett eventuellt erkännande ”när tiden för det är inne”.

Så vad håller tillbaka Wallström i frågan om Västsahara? Troligen inte något mer komplext än samma företagsintressen som utmanades när avtalet med Saudiarabien sades upp. De senaste tio åren har värdet av den svenska exporten till Marocko mer än fördubblats. År 2013 uppgick den till 2,7 miljarder och under de tre första kvartalen 2014 växte den hela 49 procent jämfört med året innan. Men framförallt skulle en ny konflikt med en arabstat i spåren av Saudiaffären ytterligare försura relationerna med Arabförbundets diktaturer. Att kungaväldet Marocko tycks vara på väg att bli medlem i gulfstaternas samarbetsråd GCC gör inte saken bättre.

Den som verkligen vill se en feministisk utrikespolitik gör med andra ord klokt i att inte vila på lagrarna. Konkreta krav för kampen framåt, inte förbehållslöst stöd till progressiva politiker. Så försvara gärna Wallström mot den borgerliga hatkampanjen, men upphöj henne inte till hjältestatus - med eller utan prinsesskrona.

per@fria.nu

© 2019 Göteborgs Fria