Överdrivna uppgifter om protesttåg | Göteborgs Fria

Debatt


David Liljeros
  • Uppgifterna om antalet människor som tågade i protesttåget mot trängselskatten den 7 mars var kraftigt överdrivna, skriver David Liljeros.
Göteborgs Fria

Överdrivna uppgifter om protesttåg

Den 7 mars var det den andra demonstrationen mot trängselskatt och Västlänken i Göteborg. De dominerande Göteborgsmedierna rapporterade dialogpolisens uppgifter om 8 000–10 000 demonstranter. Frågan är hur bra detta stämmer överens med verkligheten, undrar David Liljeros.

Demonstrationen startade på Götaplatsen. Därefter tågade man gemensamt ner mot Gustaf Adolfs Torg där flera tal hölls. De bilder på folkmassan som publicerades i medierna är tagna på Gustaf Adolfs Torg. Gemensamt för bilderna är att de är tagna med ett kraftigt vidvinkelobjektiv som förvränger bilden så att folkmassan ser mycket större ut än vad den verkligen är, framför allt i djupled.

Genom att räkna antal huvuden på högupplösta bilder som funnits tillgängliga i demonstrationsgrupperna på sociala medier blir antalet ungefär 2 400 deltagare. Bilden här är tagen under Theo Papaioannous tal fast denna gång bakifrån och visar att inte ens halva torget var fullt med folk vid tillfället.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid GU, har erfarenhet av att räkna antalet demonstranter. Hans uppgifter överensstämmer sällan med arrangörernas, vilkas uppfattningar ofta är överdrivna. Även denna gång räknande Ulf Bjereld när demonstrationen tågade förbi längs Avenyn. Han uppskattade att cirka 200 personer passerade per minut och att det tog sjutton minuter för hela tåget att passera. Detta skulle ge ungefär 3 400 demonstranter, om vi förutsätter att det flöt på jämt.

Som ni märker är det orimligt stora skillnader på antalet demonstranter beroende på vem vi talar med. Polisens presstalesman Thomas Fuxborg hävdade dessutom två dagar senare i GP att några andra kollegor på plats hade uppskattat omkring 5 000 personer på Gustaf Adolfs Torg.

Det är rimligt att anta att några valde att inte samlas på Gustaf Adolfs Torg, men det är inte särskilt rimligt att 70–80 procent skulle ha försvunnit på vägen nedför Avenyn. Det är däremot mycket vanligt att vi människor överskattar folksamlingar, oavsett om det är arrangörer, demonstranter eller enskilda polistjänstemän. Inte för att man medvetet ljuger, utan för att man faktiskt tror att det är fler än det egentligen är, speciellt om man har en önskan att det ska vara många.

Oftast medför detta inga större problem, men det blir problematiskt då demonstrationen den 7 mars bygger sin existens på att det är en göteborgsk proteströrelse som blir allt större och växer för varje dag. Om det bara var 2 000–3 000 demonstranter på Gustaf Adolfs Torg kan man verkligen ställa sig frågan om ett folkligt uppror mot politiker är en korrekt beskrivning av situationen i Göteborg. Speciellt då den tidigare demonstrationen i höstas uppskattades ha 5 000–7 000 deltagare.

Om medier ska rapportera om antalet demonstranter bör man inte dela siffror från enskilda personer som bygger på personliga uppskattningar och rena gissningar. När det skiljer så mycket åt mellan uppgifterna och den reella verkligheten, skadar det debatten, det politiska klimatet och i slutändan vår demokrati där alla blir förlorare.

Göteborgare och debattör

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2022 Göteborgs Fria