Göteborgs Fria

Orkester utan gränser

– För mig personligen är engagemanget inom antirasism, jämlikhet och jämställdhet något som är djupt rotat. Jag vet att musiken har kraften att bryta ner barriärer och konstruerade tankar om olikheter människor emellan, och detta kommer att firas lite speciellt under denna kväll, säger Vendela Höök, som spelar fiol i World wide orchestra.

World wide orchestra är ett projekt som drivs av Kultur i väst sedan 2001 och har som syfte att främja folk- och världsmusikintresset bland unga. Orkestern tar avstamp i ett sommarläger där nya medlemmar skolas in i orkestern. Under resten av året är World Wide Orchestra en levande ungdomsensemble som repar, får workshops och avslutar med en konsertturné under våren.

– Vi ger ungdomarna chansen att spela på ett, så nära som möjligt, professionellt sätt, säger projektledaren Torbjörn Eliasson.

Vendela Höök berättar att hon själv sökte till orkestern efter att ha sett en spelning med orkestern. Upplevelsen har varit fantastisk, och gett henne både minnen och vänner för livet, säger hon. Det har även fått hennes musikintresse att fördjupas.

– Jag har utbildat mig i linje med något helt annat, men det har fått mig att inse att ett yrke inom ett annat område nog aldrig kommer att förverkliga mig själv och mina ambitioner. Jag har sett vad musiken kan göra, och jag vill vara en del av utvecklingen och det kreativa.

Överlag är projektet väldigt lyckat, slår Torbjörn Eliasson fast.

– Många som varit med i orkestern och som jag nu möter brukar säga till mig att det förändrade deras liv. Projektet är bra då det leder till att många musicerar vidare, både professionellt och amatörmässigt.

Fakta: 

Musiker mot rasism

Var: Pustervik

När: Lördag 21 mars

På scen: Looptroop Rockers, Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye, Jennie Abrahamsson, Easy October, the Moniker & Johnny’s Revolution, Allyawan, Besserbitch, World Wide Orchestra, Partiet och Vindstyrka12. Konferencier är spoken word kollektivet Revolution Poetry

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Artister för ett samhälle utan rasism

”Galan kommer att bli fylld med människor som tror på förändring, från artisterna till publiken”, säger Alexander Goldmann, grundare och ordförande i Musiker mot rasism.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu