Pegida splittrat om manifestation i Göteborg | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Pegida splittrat om manifestation i Göteborg

Den antimuslimska rörelsen Pegida planerar en manifestation i Göteborg i april – men frågan om manifestationen ska hållas på Hitlers födelsedag eller inte splittrar rörelsen ytterligare.

Efter att endast 30-40 personer dök upp på antimuslimska Pegidas manifestation i Malmö den 9 februari var den interna kritiken hård och nu är rörelsen återigen i gungning. Detta på grund av att rörelsens lokalgrupper i Partille och Göteborg planerar en manifestation på Götaplatsen. Från början planerades manifestationen att hållas den 20 april, vilket mötte intern kritik eftersom det är Hitlers födelsedag.

Den 6 mars gick därför Pegida Sverige Partille ut med ett meddelande: ”Med tanke på vilka reaktioner det har blivit på val av datum så jobbar vi i Pegida Sverige Partille och gbg med att flytta manifestationen”.

Det nya datumet blev den 18 april. Det mötte dock kritik från Pegida Sveriges egen frontperson, Dan Park. ”Men va fan, jag som ville fira adolf hitlers födelsedag den 20 april. Men 18 är visserligen A och H” skrev Dan Park på Facebook den 7 mars. Hänvisningen till bokstävernas numeriska plats i alfabetet var något som nazisterna gjorde när de använde siffrorna 88 som förkortning för HH som står för heil Hitler.

Pegida, eller ”Patriotiska européer mot islamisering av västvärlden”, som bland annat lockade 25 000 personer till en antimuslimsk manifestation i Dresden är långt ifrån lika populära i nordligaste Europa. Till manifestationen i Göteborg har hittills endast 22 personer anmält att de ska komma.

En antirasistisk motdemonstration under namnet ”Stoppa hatmarschen” planeras. När Pegida framträdde i Malmö protesterade ungefär 5 000 personer.

Rekommenderade artiklar

”De nonchalerar sina väljare”

De samlade mellan 8 000-10 000 personer i en demonstration mot Västlänken i lördags. Samuel Ring, från Västsvenska Folkinitiativet, är besviken på politikernas besked.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2021 Göteborgs Fria