Ny satsning i Göteborg ska stoppa terrorresor | Göteborgs Fria
  • Socionomen Zan Jankovski är Göteborgs nya samordnare mot våldsbejakande extremism.
Göteborgs Fria

Ny satsning i Göteborg ska stoppa terrorresor

Göteborg inför nu samordnare mot våldsbejakande extremism, som ska leda och samordna arbetet i staden. Socionomen Zan Jankovski är en av samordnarna.

– Frågan blir allt viktigare inom såväl kommunen som hos andra myndigheter, men också bland anhöriga och gemene man, säger Zan
Jankovski i ett pressmeddelande. Kopplingen till att det är en internationell fråga märks tydligt även i vår stad. Resorna till Syrien och Irak fortsätter, och det har varit stort fokus på Islamiska Staten den senaste tiden. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns många typer av extrema grupperingar som ungdomar kan lockas in i.

Utöver Zan
Jankovski kommer ytterligare en person med liknande uppdrag att anställas, en tjänst som kommer utannonseras inom kort. Båda tjänsterna ligger under Social resursförvaltning och deras uppdrag är bland annat föra dialog med trossamfund, polisen, Säpo och andra aktörer.

GFT träffade Zan
Jankovski i oktober då han jobbade som enhetschef för fältassistenterna i Angered och berättade om hur de mötte unga som såg upp till Islamiska staten.

– Men steget från att kolla på ett klipp och säga ”kolla de är tuffa, de skär huvudet av en journalist” till att verkligen åka tror jag är stort. Men det har börjat utvecklas en viss jargong, som i sig kan vara allvarlig, sa han då.

Att ungdomar söker sig till extrema grupperingar, vare sig det är IS eller Svenskarnas parti, måste ses som en rejäl väckarklocka för samhället, menar Zan
Jankovski.

Samordnarna kommer också att utbilda anställda i Göteborgs stad om våldsbejakande extremism och de kommer att utveckla stödet till anhöriga. Oroliga anhöriga kan i dagsläget kontakta individ- och familjeomsorgen i sin stadsdel, men det är endast i Angered som det finns ett arbete med nyckelpersoner som är extra kunniga i frågan, en modell som kan bli aktuell att exportera till fler förvaltningar.

Rekommenderade artiklar

”De nonchalerar sina väljare”

De samlade mellan 8 000-10 000 personer i en demonstration mot Västlänken i lördags. Samuel Ring, från Västsvenska Folkinitiativet, är besviken på politikernas besked.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2020 Göteborgs Fria