Provocera mera i utrikespolitiken! | Göteborgs Fria
Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Saudiarabien stoppade Margot Wallströms tal.
Fria Tidningen

Provocera mera i utrikespolitiken!

Självcensur hör inte hemma i världspolitiken, skriver Per Björklund om konflikten med Saudiarabien.

Saudiarabiens beslut att stoppa utrikesminister Margot Wallströms (S) tal på Arabförbundets möte i Kairo på grund av Sveriges kritik mot situationen för mänskliga rättigheter i landet har väckt ilska, men också en del svårbegripliga reaktioner.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström var till exempel snabb att lägga skulden på den svenska regeringen. Enström drog en parallell till Israels ilska mot Sveriges erkännande av Palestina och varnade för att ”det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen”. I P1-morgon på tisdagen menade den före detta ambassadören till Israel, Sven Hirdman, att det är bättre att framföra kritik i tysthet för att inte provocera och skada relationerna med viktiga handelspartners.

Kritiken mot Wallström framstår som extra absurd mot bakgrund av den massiva uppslutning för yttrandefriheten och rätten att provocera som följde på terrordåden mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari. Wallströms kritiker menar uppenbarligen att kritik mot reaktionära makthavare bör stanna inom kulturens sfär - men i den politiska maktens finrum ska tydligen strikt självcensur tillämpas. Kanske ska Sverige också vara tyst om Rysslands aggression i Ukraina för att inte ”provocera” den stora grannen i öst?

I slutändan är det handling som betyder något. Kritiska uttalanden och retorik om mänskliga rättigheter betyder inget så länge Sverige fortsätter exportera vapen till Saudiarabien. Men att Wallström under sitt första halvår på posten hamnat i öppen diplomatisk konflikt med Israel, Ryssland och nu Saudiarabien inger respekt. Om det är något världspolitiken behöver är det fler kvinnor som vågar utmana maktfullkomliga, patriarkala regimer med noll respekt för internationell rätt och mänskliga rättigheter. Provocera mera!

© 2021 Göteborgs Fria