• ­ Det är inte politikerna som berörs av beslutet, kanske lite ekonomiskt för Göteborg, men för oss är det vår framtid det handlar om ­ våra betyg och våra jobb, säger Iivo Grimberg, 13 år.
Göteborgs Fria

”Strejken var det mest demokratiska jag varit med om”

Iivo Grimberg är en av eleverna på Fjällskolan i Masthugget som strejkat för att inte årskurs 7-9 ska flytta från skolan. Han berättar om sina erfarenheter från strejken och om att inte få vara med och bestämma.

Det var under innebandyturneringen strax innan jul som Iivo Grimberg, som går i årskurs 7, fick höra att årskurs 7-9 skulle flytta från Fjällskolan till Nordhemskolan. Precis som många andra elever var han kritisk till förslaget och när han fick höra att det skulle bli en strejk som protest mot flytten anslöt han sig.

– Vår skola är så bra, det är nästan aldrig några bråk. Jag har gått där sedan förskoleklass så jag vill gå kvar. När jag fick höra om strejken tänkte jag att äntligen är det någon som fattar att flytten inte är bra. Det kändes skönt att äntligen få säga vad man tycker, och att göra något åt det.

Varför valde ni just att strejka för att visa vad ni tycker?

– Jag är inte så politiskt insatt i vad man kan göra, men jag tror att strejk var smart för man kan inte låta elever strunta i skolan för man har skolplikt. Strejken var nog det mest demokratiska som jag varit med om. Vi hade ju inte fått säga någonting om beslutet. Det är inte politikerna som berörs av beslutet, kanske lite ekonomiskt för Göteborg, men för oss är det vår framtid det handlar om – våra betyg och våra jobb.

Den 5 februari samlades eleverna på skolgården, initiativtagarna hade med sig skyltar och eleverna ropade slagord om att flytten skulle stoppas. Sedan gick de i ett demonstrationståg till politikerna i kommunhuset i Brunnsparken, men fick höra att de skulle prata med stadsdelsnämnden så de fick vända om och promenera till Majorna, där stadsdelspolitikerna sitter. Där berättade en politiker att han skulle träffa eleverna nästa dag. Morgonen därpå samlades eleverna för strejk ute på skolgården.

– När politikern kom berättade ledarna (eleverna som tagit initiativ till strejken) om våra krav: att beslutet skulle flyttas fram minst en vecka och att vi elever skulle få vara med och bestämma, berättar Iivo Grimberg.

Men veckan efter, på sportlovet, kom beskedet från politikerna: årskurs 7-9 skulle flytta trots allt.

– Jag blev inte så jätteförvånad. Det kände som de hade planerat det länge och valt tidpunkterna så att inte så många skulle kunna protestera. Det var fult men smart av Göteborgs stad att meddela flytten vid julen för då har alla saker att göra med firandet och hinner inte engagera sig lika mycket, och så tog de beslutet mitt i sportlovet så de kunde få igenom det snabbt och enkelt.

Efter sportlovet hölls en ny strejk men då kände Iivo Grimberg att det inte var någon idé att engagera sig längre. Om en liknande situation uppstod igen tror han inte att han kommer strejka, utan snarare försöka byta skola eftersom det är så svårt att få gehör.

– Om vi skulle försöka protestera igen så skulle vi få göra något mer, kanske hungerstrejka.

Iivo Grimberg berättar att elevernas möjlighet att vara med och påverka har minskat allt mer den senaste tiden. När jag frågar i vilka situationer som eleverna brukar få bestämma är svaret att förut fick de välja mellan olika alternativ på ”elevens val”, där till exempel idrott och hälsa var ett populärt alternativ.

– Men sedan var det något om att Göteborg inte är så bra på läsning så nu måste alla läsa. Man får välja genre själv, men inget annat. Elevens val har blivit ”deras val”. Vi har en lärare som låter eleverna rösta om vi ska ha inlämningsuppgift eller prov, men annars kan jag inte komma på något där man får bestämma tillsammans; elever och lärare.

Iivo Grimberg tycker att eleverna borde få mer inflytande.

– Då blir det inte så mycket att de styr oss som om vi är robotar utan det blir mer fritt och kul. Ofta blir det tråkigt i skolan men om man får välja saker som man tycker om så går man hellre till skolan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Politiker välkomnar Danuta-statyn till Göteborg

I Växjö stoppade politikerna statyn av ”väsktanten”, hon som fångades på bild när hon just skulle slå en nazist i huvudet. Men nu välkomnar den rödgrönrosa ledningen statyn till Göteborg.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu