Fria Tidningen

Han låter sig inte knäckas

Frilansjournalisten Joakim Medin som nyligen släpptes från fängelse i Syrien låter sig inte knäckas av skräckupplevelsen under fångenskapen. Bara dagar efter frisläppandet arbetar han återigen vid fronten mot IS.

Joakim Medin greps av syrisk militär för en dryg vecka sedan tillsammans med sin tolk när han arbetade på ett reportage för bland annat Kyrkans tidning. De befann sig i syriska Qamishlo när de blev stoppade vid en vägspärr och bortförda och fängslade i Damaskus, Syrien.

Men bara dagar efter frisläppandet på lördagskvällen är Joakim Medin igång och arbetar i området igen.

– Det har varit hysteriskt senaste tiden, det är helt klart, kanske kommer det en backlash efter några dagar, säger Joakim Medin när Fria tidningen når honom på telefon under måndagen.

Han berättar att han under fängelsetiden fokuserade på att inte brytas ned.

– Jag tänkte hela tiden att jag inte vill låta de knäcka mig, oavsett om det tar en vecka, eller någon månad innan jag släpps fri. Det låter banalt, men jag gjorde som man sett i filmer. Jag fokuserade på att upprätta rutiner och att sköta om mig själv. Jag hade bara två kvadratmeter att vara på, men jag placerade saker ordentligt, vek ihop kläderna och försökte tänka på hur jag ska uppträda för att verka stark men inte trotsig, berättar han.

Joakim Medin hölls inlåst i sju dagar innan han plötsligt släpptes fri, bland annat efter påtryckningar från kurdiska gerillan. Han berättar om rädslan i fängelset.

– Jag var ganska rädd, speciellt när jag började misstänka att de skulle tortera mig. Men nu upplever jag att det inte är någon fara. Kurdiska styrkor har kontrollen här, säger Joakim Medin.

Redan två dagar efter frisläppandet arbetar han igen med nya artiklar på plats i Qamishlo.

– Vi har sett flygplan som cirkulerat ovanför staden i två dagar, folk säger att det är USA som inlett en operation mot IS. Det är väldigt spännande och planen är att ta bilder, säger han.

Joakim Medin kommer att befinna sig i fronten mot IS, så nära som kurdiska styrkor tillåter.

– De håller en säkerhetsmarginal så det ska inte vara någon större fara. Det kommer inte vara särskilt dramatiskt, säger han.

Många stora mediebolag skickar inte journalister till Syrien på grund av säkerhetsläget. Under förra året dödades 15 journalister i landet och Syrien räknas som ett av de farligaste länderna att verka i som journalist. Men Joakim Medin väljer att stanna kvar några dagar för att fortsätta rapportera om den humanitära katastrof som pågår.

Han planerar att ta sig till irakiska Kurdistan och sedan hem till Sverige. Men exakt när det blir vill han inte säga på grund av säkerhetsskäl.

Svante Fregert, chefredaktör på Kyrkans tidning, som är en av Joakim Medins uppdragsgivare säger att han som redaktör har ett stort ansvar.

– Som redaktör måste jag göra en bedömning hur riskfyllt det är. Vi har ett moraliskt ansvar, lite i samma anda som om vi hade haft ett formellt arbetsgivaransvar, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu