”Galet att inte fler kvinnor uppträder på festivaler” | Göteborgs Fria
  • Sanna Hogman spelar på Göteborgs Visfestival som drar igång på måndag.
Göteborgs Fria

”Galet att inte fler kvinnor uppträder på festivaler”

Sanna Hogman, aktuell med ny skiva, spelar på Göteborgs Visfestival som drar igång i dag, måndag.

Berätta om din nya skiva, Medan tid är ska vi ro.

­– Många av låtarna på skivan handlar om att ta vara på tiden vi har och varandra. Låten ”Medan tid är ska vi ro” skrev jag till min pappa som gick bort plötsligt och för tidigt. Vi seglade mycket tillsammans på havet där vi ofta filosoferade och vi fick en sista segeltur ihop sommaren innan han dog. Jag älskar att ro och därför blev det en eka i stället för en segelbåt i låten. Låten handlar om att göra det vi vill här och nu och älska medan vi kan och det är väl det jag vill säga med hela skivan. Den handlar också om att leta efter kärleken i oss själva och i världen. Jag har rest mycket i världen och alltid kommit hem starkare och helare som människa.

På din hemsida skriver du att inspirationen bland annat kommer från din ”sökande frihetssjäl”, kan du beskriva lite närmare vad det betyder?

– Jag är en sökare och har alltid varit, jag har behövt resa mycket inåt och utåt och efter gymnasiet gav jag mig iväg på resande fot i några år innan jag åkte hem och satsade på musiken. Jag är väldigt nyfiken på många sätt då jag behöver få nya intryck och möten med människor och nya situationer för att känna att jag utvecklas som människa. Jag klarar inte av när människor försöker kontrollera mig utan behöver få vara den jag är och tycker att vi alla ska acceptera varandra mer som vi är.

I en intervju läste jag att du hoppades att det är fler kvinnor bokade till Göteborgs visfestival än vad det brukar vara till visfestivaler i allmänhet – hur ser det ut med det? Varför tror du att det är så mansdominerat på visfestivaler när det, som du själv skriver, finns så många duktiga kvinnliga folkmusiker?

– Jag tycker det är helt galet att det inte är fler kvinnor som uppträder på festivalerna runt om i Sverige när det finns så många duktiga. Jag har funderar mycket på varför men har svårt att hitta något rimligt svar. Kanske beror det på att arrangörerna är bekväma och kör med ”säkra kort”. Det har ju alltid varit såhär tror jag, och då måste man också öppna ögonen för att hitta nya kvinnliga förmågor. Gör de bara det så kommer de att bli glatt överraskade.

Fakta: 

Göteborgs Visfestival

När: 23­­–28 februari

Var: Olika scener, bland andra Musikens Hus och Oceanen

Sanna Hogman: Spelar lördag den 28 februari på Musikens hus

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Mandolinvirtuoser till Oceanen

Systrarna Sreeusha och Sireesha från Chennai i Indien är för första gången på turné utanför Indien. I kväll står de på Oceanens scen.

Med megafon som ständigt sällskap

Fem år har det tagit för Magdalena Ågren att bli färdig med soloprojektet Magnitude. ”Det tar tid att få till det rätta skitiga och skeva soundet.”

© 2022 Göteborgs Fria