• En möjlig orsaker är bristande kunskap hos läkare om äldres känslighet för läkemedel, eller att man inte tillämpar den kunskap man har, säger Johan Fastbom, utredare vid Socialstyrelsen och professor i geriatrisk farmakologi.
Göteborgs Fria

En av tio äldre i regionen får olämpliga läkemedel

Om du som är äldre får olämpliga läkemedel beror på var du bor. GFT:s sammanställning visar att Västra Götaland är det län där det skrivs ut flest olämpliga läkemedel till äldre.

Det finns flera läkemedel som är olämpliga för äldre, ändå fortsätter dessa att skrivas ut till personer över 75 år. GFT:s sammanställning visar att Västra Götaland är det län där högst andel äldre får olämpliga läkemedel. Här har var tioende person över 75 år minst ett olämpligt läkemedel.

Det handlar exempelvis om vissa sömn- och lugnande läkemedel med en onödigt lång verkningstid som bland annat ökar risken för oklarhet, förvirring och risken att ramla. De olämpliga läkemedlen omfattar även läkemedel som kan påverkar minnet och orsaka förvirring hos äldre, bland annat vissa lugnande medel, vissa antidepressiva medel och medel mot inkontinens.

– Äldre är känsliga för läkemedel eftersom omsättningen i kroppen är förändrad. Man har svårare att göra sig av med läkemedel, vilket gör att koncentrationen blir högre. Många organ är mer känsliga, exempelvis hjärnan. Det gäller särskilt äldre med demensjukdom, säger Johan Fastbom, utredare vid Socialstyrelsen och professor i geriatrisk farmakologi vid Aging Research Center (ARC), Karolinska institutet.

Kunskapen om problemen har ökat på senare tid, och på nationell nivå har andelen äldre som får olämpliga läkemedel minskat med över 40 procent de senaste tio åren. Men det är stora regionala skillnader och Västra Götaland ligger sämst till, visar en sammanställning som GFT gjort av uppgifter från Socialstyrelsens Öppna jämförelser. I Västra Götaland har var tionde person över 75 år ett olämpligt läkemedel, medan endast var trettonde person i Sörmland har det, enligt siffror från andra kvartalet 2014.

– De stora skillnaderna tyder på att det kan finnas kvalitetsbrister. Det är ett jämlikhetsproblem onekligen – alla har rätt till samma kvalitet oavsett var man bor, säger Johan Fastbom.

Bland dem som bor i särskilt boende eller har hemtjänst har ännu fler olämpliga läkemedel: så mycket som var sjunde person i Västra Götaland. Även i den gruppen ligger Västra Götaland sämst till.

Varför fortsätter man att skriva ut dessa läkemedel trots riskerna?

– En möjlig orsaker är bristande kunskap hos läkare om äldres känslighet för läkemedel, eller att man inte tillämpar den kunskap man har, säger Johan Fastbom.

Vad de stora regionala skillnaderna beror på finns i dagsläget ingen kunskap om.

– Det är ingen som har gått till botten med det. Det borde göras, säger Johan Fastbom. Ett sådant uppdrag skulle kunna vara lämpligt för Socialstyrelsen. Men det är också en bra uppgift för forskare inom området äldre och läkemedel och epidemiologi, säger han.

Fakta: 

Här får äldre mest olämpliga läkemedel

1. Västra Götaland 9,64

2. Halland 9,20

3. Stockholm 9,09

4. Blekinge 9,09

5. Region Östergötland 8,77

Här får äldre minst olämpliga läkemedel

1. Västmanland 6,92

2. Gotland 7,04

3. Kalmar 7,21

4. Gävleborg 7,24

5. Sörmland 7,49

Källa: Socialstyrelsens öppna jämförelser, mätperiod 1 april-30 juni 2014. Avser andel i procent av samtliga invånare i respektive län som är 75 år eller äldre och har minst ett olämpligt läkemedel.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu