• Mohammad El-Altis och Marika Palmdahls församlingar är grannar, med bara 350 meter emellan. I morgon, fredag, ska en mänsklig kedja bildas mellan församlingarna.
Göteborgs Fria

Kristna och muslimer bildar mänsklig kedja

Attackerna i Paris har inte med islam att göra och religion betyder inte motsättningar. Det vill Göteborgs moské och Svenska kyrkan i Lundby visa genom en gemensam manifestation i morgon, fredag.

– Vi vill visa att vi kan leva som goda grannar och att vi inte vill att religion ska förknippas med så mycket motsättningar, säger Marika Palmdahl, präst i Brämaregårdens kyrka i Lundby Församling.

De antimuslimska stämningar som piskades upp efter attackerna i Paris och följande hot mot Göteborgs moské var orsaken till att Svenska kyrkan i Lundby och moskén började prata om att ordna en manifestation, som visar på solidaritet och tar avstånd från våld.

– I nyhetsrapportering får ofta våld i världen en religiös markör och många av oss – oavsett om vi är kristna, muslimer eller judar känner inte igen vår religion i den beskrivningen, säger Marika Palmdahl.

Mohammad El-Alti, informatör i moskén, håller med.

– Vi vill visa att vi är emot att religion används för att legitimera våld och hot. Vi står fast för det fredliga budskapet inom religionen och vi vill visa som muslimer och kristna att vi står sida vid sida, säger han.

Den senaste tiden har Svenska kyrkan flera gånger tagit ställning mot rasism. När den antimuslimska rörelsen Pegida höll manifestation i Malmö i tisdags svarade S:t Petri kyrka med att ringa i klockorna som protest och i Jönköping har det både ringts i kyrkklockor och hållits bön mot rasism. Marika Palmdahl säger att Svenska kyrkan börjar inse allt mer att man inte är Sveriges enda samfund och att man behöver ta ställning för de mindre samfundens rättigheter.

– Vi har en viktig roll som majoritetssamfund att stå upp för allas rät att utöva sin tro. Nu när främlingsfientligheten smugit sig in i beslutande organ i både kommun och landsting får kyrkan också bli mer politisk, säger Marika Palmdahl.

Det är 350 meter mellan grannarna Göteborgs moské och Brämaregårdens kyrka och idén med manifestationen, som kallas ”Stärka banden”, är att skapa en mänsklig kedja däremellan.

Mohammad El-Alti tillägger att han ser manifestationen som större än att handla endast om två församlingar.

– Det handlar inte heller bara om kristna och muslimer, utan om den större mångfalden i Göteborg och om att stärka vårt demokratiska samhälle. Jag hoppas på stor mångfald i den mänskliga kedjan, säger El-Alti.

Fakta: 

"Stärka banden"

Samling inför manifestationen ”Stärka Banden” är fredag 13 februari kl 13.15 vid Göteborgs moské på Myntgatan 4.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu