• Migranter skildrar sin vardag. Projektets 86 fotografer kommer från Syrien, Sudan, Afghanistan, Eritrea, Etiopien, Chad, Egypten, Pakistan, Irak och Marocko. De befann sig alla i franska Calais och försökte ta sig till Storbritannien i slutet av november 2014. Utställningen på Stadsbiblioteket pågår till den 21 februari.
Göteborgs Fria

”Vi har gett människor verktyg för att berätta om sig själva”

På Stadsbiblioteket pågår en utställning av och med flyktingar. Journalisten Emelie Rosén är en av initiativtagarna till projektet. ”För oss handlade det om att lämna över en del av makten. Vi gjorde det genom att lämna över kameran för att låta migranterna skildra sin egen situation.”

Tusentals migranter stoppas av polisen i franska Calais när de försöker ta sig över kanalen till Storbritannien. Försöken att få bort migranterna, som framför allt kommer från Syrien, Sudan och Eritrea, har misslyckats då det hela tiden tillkommer nya migranter.

Emelie Rosén och Linus Karlsson ville uppmärksamma den extrema situationen i Calais och tillsammans med antropologen Rocío Rodríguez Cardona och journalisten Martin Landin åkte de till Calais för att försöka skapa ett nytt sätt att rapportera om den alarmerande situationen i Calais.

– Detta utspelas i Europas hjärta. Det är massor med journalister på plats som rapporterar om situationen. Men vi kände att det är journalistik som reproducerar ojämlika maktförhållanden, och vi kände att vi ville berätta om det här utan att falla i en fälla där vi enbart skildrar våra egna fördomar om hur det är att vara migrant i Europa, säger Emelie Rosén.

För att låta migranterna berätta sin egen historia delade de ut kameror till hundra migranter.

– För oss handlade det om att lämna över en del av makten. Vi gjorde det genom att lämna över kameran för att låta migranterna skildra sin egen situation. Kameran lämnades tillsammans med ett frankerat kuvert så att personerna kunde skicka kamerorna från vilken plats som helst i världen.

I veckan öppnade fotoutställningen Med mina ögon på Stadsbiblioteket, med bilderna som tagits av de papperslösa migranterna.

Vad är det som dokumenterats på fotona?

– Många skildrar de provisoriska campingområden som finns på många platser i staden. Många skildrar vardagssituationer, exempelvis hur någon har byggt upp en liten barber-shop, och en annan har hängt upp den brittiska flaggan, människor som sitter och lagar mat tillsammans. Och givetvis skildras även gränsen som alla drömmer om att ta sig över, säger Emelie Rosén.

Vad är er förhoppning med utställningen?

– Att de som lämnar utställningen har fått med sig nya perspektiv. Och att utställningen lyckas med att ifrågasätta den endimensionella offerrollen som flyktingar ofta skildras i. Vi hoppas även att utställningen ska växa och att den under året ska visas i hela landet.

Fakta: 

Irreguljära migranter

Irreguljära migranter är personer som av olika anledningar vistas i ett land utan tillstånd.

FN har beräknat att det finns ungefär 30–40 miljoner irreguljära migranter i världen.

Av dem beräknas 1,9–3,8 miljoner befinna sig inom EU.

Källa: migrationsinfo.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu