• Maria Nyström är Naima Train. Hon firar släppet av sin debutskiva med en releasespelning på Bio Capitol i kväll. Foto: Calle Bergener
Göteborgs Fria

Naima Train har hittat tillbaka

Maria Nyström kallar sig Naima Train när hon gör musik. För ett par år sedan tog karriären fart efter att ha vunnit Musik Direkt. I samma veva flyttade Maria till Oslo. Nu är hon tillbaka i Göteborg och i dagarna släpps debutskivan.

Maria Nyström har ägnat dagen åt att förbereda och få ordning på allt inför releasespelningen på Bio Capitol. Att spela på biografer är inget nytt för Maria, som tycker att hennes musik gör sig perfekt i den miljön.

– Det är en intim miljö som ger en bra stämning och det känns lite som en ”riktig” konsert med sittande publik. Det känns helt enkelt perfekt.

När jag ber Maria att beskriva sin musik blir hon först lite tveksam, men fastnar till slut för att den är filmisk, melankolisk och melodisk, med inspiration från favoritband som Sigur Ros och Baths.

Debutep:n Afternoon glow innehåller fem låtar, och Maria har valt att använda tidigare material från karriären.

– Jag har inte släppt något tidigare, och jag ville göra en sammanfattning av det jag gjort tidigare. Många inspelningar är från då jag började spela in som 15-åring. Vi har under produktionen stöpt om låtarna så att de passar den jag är i dag.

Att det dröjt länge innan musiken kommit ut på skiva har olika förklaringar. Efter vinsten i Musik Direkt var det många som drog i henne, men Maria Nyström säger att magkänslan oftast var fel.

– Det var mycket som kom i vägen de senaste åren. Jag har blivit besviken på branschfolk och valt att istället jobba på egen hand, vilket tar tid. Nu släpper jag ep:n utan att vara signad, independent helt enkelt.

När man läser om Naima Train är det ofta fokus på metoden som Maria Nyström använder sig av i den kreativa processen, nämligen live–looping.

–Det har ju blivit lite av mitt koncept, och jag använder det genomgående. Sen tror jag att folk gillar att höra hur en låt byggs upp, och att man kan höra varje slinga för sig.

Att utrycka sig genom musiken har alltid varit naturligt för Maria Nyström.

– Jag har alltid haft musik runt omkring mig, men jag har aldrig känt att någon försökt att få mig att gå i någon speciell riktning. Musiken har funnits där naturligt och det blev självklart att jag skulle hålla på med det.

För att inspirera unga tjejer har hon varit engagerad i Popkollo.

– Det kändes väldigt inspirerande och viktigt att kunna peppa andra till att göra musik. Jag höll en workshop där jag pratade om hur jag gör min musik och sedan fick eleverna pröva mitt arbetssätt och skapa egna loopar.

Tidigare har Naima Train alltid varit ett soloprojekt, men framöver kommer Maria Nyström att få sällskap på scenen.

–Jag har inte riktigt litat på andra musiker då jag tänkt att jag ska göra allt själv för att skapa ett eget sound. Det har varit lite av min image att vara ensam, men det blev också lite väl ensamt att göra allt på egen hand. Nu får jag istället mycket inspiration och hjälp från mina medmusiker. Det känns väldigt bra.

Men det är du som har sista ordet?

– Jag är boss, säger Maria med ett skratt. Men man kan nog säga att vi är ett band nu.

Fakta: 

Naima Train

Namn: Maria Nyström, gör musik under namnet Naima Train.

Ålder: 22

Bor: I Göteborg. Flyttade i höst hem från Oslo, där hon bott i två år.

Aktuell med: EP:n Afternoon glow. Releasespelning på Bio Capitol, fredag 6 februari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu