Debatt


Peter Borenstein, rabbin, Yasser Hammoud, imam, Per Eckerdal, biskop
  • Som religiösa ledare vill också uttrycka vårt starkaste fördömande av att med våldsdåd försöka sätta yttrandefrihet och religionsfrihet ur spel. Vår tro ger inte sanktion till hat och våld, skriver Peter Borenstein, Yasser Hammoud och Per Eckerdal.
Göteborgs Fria

”Vår tro ger inte sanktion till hat och våld”

Som religiösa ledare vill uttrycka vårt starkaste fördömande av att med våldsdåd försöka sätta yttrandefrihet och religionsfrihet ur spel. Vår tro ger inte sanktion till hat och våld, skriver Peter Borenstein, rabbin, Yasser Hammoud, imam och Per Eckerdal, biskop, som en reaktion på terrorattentaten i Frankrike.

Under senaste veckan har vi alla kunnat följa de fasansfulla händelserna i Paris. Vi vill uttrycka vårt djupaste deltagande med familjer och anhöriga till de som drabbats av dessa terrordåd. Som religiösa ledare vill vi också uttrycka vårt starkaste fördömande av att med våldsdåd försöka sätta yttrandefrihet och religionsfrihet ur spel. Vår tro ger inte sanktion till hat och våld. Därför tar vi också avstånd från attacker och hot mot synagogor och kyrkor och, särskilt de senaste dagarna, mot moskéer och muslimer i Sverige och i Göteborg. Vi vill vara tydliga i vårt ömsesidiga stöd av varandra och av varje människas frihet till religion i vår stad och vårt land.

Våld och terror kan inte användas för att hantera eller lösa konflikter. Som företrädare för olika trossamfund i Göteborg tror vi däremot på dialog och på det öppna demokratiska samhället och samtalet. Vi tror att detta samtal och en gemensam strävan att arbeta mot orättvisor och förtryck i Sverige och globalt kan leda oss ut ur många av de våldsamma återvändsgränder vi annars riskerar att hamna i.

Sista helgen i januari genomför Göteborgs interreligiösa råd och Interreligiösa centret en kampanj bland religiösa församlingar i Göteborg för gränsöverskridande vänskap och solidaritet. Det är en del av en nationell aktion där en budkavle skickas runt och läses upp vid våra olika gudstjänster med budskapet ”Vägra hata!”. Församlingarna som deltar i kampanjen förpliktigar sig därefter att ställa upp för andra församlingar om de känner sig hotade och ber om stöd.

Efter sju år av förtroendeskapande möten i Göteborgs Interreligiösa Råd och andra interreligiösa aktiviteter hävdar vi att vänskap spelar roll. Vi kommer därför att ytterligare verka för gränsöverskridande vänskapliga möten inte bara mellan religiösa ledare utan också mellan ”vanliga” församlingsmedlemmar. Vi uppmanar också oss alla att våga ta det där modiga och avgörande steget till att bli vän med en främling. Det är enligt vår erfarenhet ofta det första steg man behöver ta för att bryta rädsla och fördomar och för att lära känna varandra lite mer på djupet. Därefter tar vi ytterligare steg tillsammans för ett Göteborg och en värld för alla!

För Göteborgs Interreligiösa Råd:

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu