• Gustav Fridolin, MP, och Statsminister Stefan Löfven berättade efter budgetvoteringen att det blir ett extraval den 22 mars.
Fria Tidningen

”Det blir ett vakuum fram till nyvalet”

Det blir ett nytt riksdagsval den 22 mars, meddelade den rödgröna regeringen efter att SD röstade på Alliansens budget. Nu finns två framtida alternativ för riksdagen, menar statsvetaren Matilde Millares.

– Jag blev ganska förvånad. Jag trodde faktiskt att regeringen skulle avgå och att man skulle försöka bilda ett nytt regeringsalternativ. Jag tror många är förvånade eftersom det är så ovanligt i svensk politik, säger Matilde Millares, doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Det var på onsdagseftermiddagen som Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S) meddelade att det blir nyval till riksdagen den 22 mars, efter att riksdagen en knapp timme tidigare röstat ner regeringens budget till förmån för Alliansens budget, med rösttalen 153-182.

Att oppositionens budget kunde vinna beror på att de rödgröna inte har egen majoritet och att Sverigedemokraterna frångick praxis att lägga ner sina röster och istället röstade på Alliansens budget.

– De vill visa den maktposition och de möjligheter de har utifrån sin vågmästarroll och tror att de ska tvinga de etablerade partierna att samarbeta med dem, men de riskerar att tvinga fram en blocköverskridande politik istället och därmed förlora sin vågmästarroll, säger Matilde Millares, som menar att det endast finns två realistiska alternativ efter marsvalet:

– Det verkar osannolikt att nyvalet leder till en stark majoritetsregering, så ett blocköverskridande samarbete eller att någon samarbetar med Sverigedemokraterna, det är de två alternativ som finns.

Året ut gäller den befintliga Alliansbudgeten för 2014, men den 1 januari 2015 träder den Alliansebudget som röstades fram i veckan i kraft. Om de rödgröna skulle vinna valet kommer det dröja till hösten 2015 innan en ny budget kan röstas fram. Det går dock att göra vissa ändringar i vårändringsbudgeten, större förändringar kan även göras i läge av en kris.

– Det blir ett slags vakuum tills det blir nyval. Den här regeringen kommer få sitta kvar och regera på alliansbudgeten fram till mars. De kommer nog göra så lite som möjligt fram till valet, säger Millares.

Fakta: 

Tidigare nyval

1887 – Efter riksdagskonflikten om frihandel respektive höjda tullar gällande lantbruks- och industriprodukter lät den frihandelsvänlige kungen Oscar II utlysa nyval till andra kammaren på statsministerns uppmaning.

1914 – Extra val till andra kammaren, där striden handlade om försvaret och kungamaktens ställning.

1958 – Koalitionsregeringen mellan S och C upplöstes hösten 1957 på grund av pensionsfrågan.

Källa: Wikipedia, SVT

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu