Debatt


Personalen på Hammarkrokens förskola i Angered
  • Förskolan har till uppgift att se till varje barns behov och arbeta efter det. Men hur ska vi kunna göra det när förutsättningarna hela tiden naggas i kanten, skriver personal på Hammarkrokens förskola i Angered.
Göteborgs Fria

Minska barngrupperna och bygg ut barnomsorgen

Om inte barngrupperna minskas är det omöjligt att arbeta för alla barns lika rätt till god omsorg, skriver personalen på Hammarkrokens förskola.

I november har Lärarförbundet kongress. Flera av motionerna till den handlar om att minska barnantalet i grupperna. En av motionerna i denna viktiga fråga, kommer från oss medlemmar på Hammarkrokens förskola.

Det är nödvändigt att minska de stora barngrupperna om vi ska kunna arbeta för alla barns lika rätt till en god omsorg och en lärorik och glädjefylld förskoletid.

Det är alltid de barn som behöver mest, som drabbas när verksamhetens kvalitet är i fara. Stora barngrupper, osäker vikariesituation, många arbetsuppgifter utöver arbetet med barnen, en förödande kortsiktighet som genomsyrar verksamheten i stort, i stället för den arbetsro som hade behövts för oss som arbetar med barnen. Så ser situationen ut.

Förskolan har till uppgift att se till varje barns behov och arbeta efter det. Men hur ska vi kunna göra det när förutsättningarna hela tiden naggas i kanten?

Vi frågar inte efter en prisuppgift på minskningen av antalet barn i grupperna. Vi frågar vad det kostar att inte genomföra detta. Särskilt som vi vet att det finns pengar i samhället, det handlar bara om vad som prioriteras.

På Lärarförbundets kongress kommer antagligen motionerna att behandlas mer eller mindre tydligt positivt. I Göteborg lovades mindre barngrupper i vallöftesfloran.

Bra, men ska det hela bli verklighet måste det också till en stark och envis opinion som kräver detta. Personal, föräldrar och alla som engagerar sig för ett rättvist samhälle måste bli en sådan klok och solidarisk röst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu