• GFT:s undersökning visar hur politikerna i kommunstyrelsen bor, statistiken om hur göteborgarna bor kommer från Hyresgästföreningen.
Göteborgs Fria

Toppolitikerna i kommunen väljer bort hyresrätter

Endast 2 av 18 toppolitiker i Göteborg bor i en hyresrätt. Övriga har bostadsrätt eller äger ett hus. Det visar GFT:s undersökning. Det skiljer stort mot hur Göteborgs invånare bor.

– Jag hade önskat att det var fler som bodde i hyresrätt. Om man tittar på befolkningen i Göteborg så bor hälften i hyresrätt. Risken är att man inte känner till förhållandena för hyresgäster eller inte ser det som en viktig fråga eftersom man inte själv upplever det direkt, kommenterar Lennart Sjöstedt, bostadspolitiskt sakkunnig hos Hyresgästföreningen region västra Sverige, undersökningen.

GFT har frågat samtliga politiker i den nya kommunstyrelsen, som tillträder den 1 januari, om deras boende. Totalt är det 18 ledamöter, varav 13 är ordinarie och 5 är ersättare. Resultatet:

• 2 bor i hyresrätt.

• 8 har en bostadsrätt.

• 8 har en äganderätt, vilket det kallas när man köper exempelvis en villa.

Om man endast ser till de 13 ordinarie ledamöterna är det inte en enda som bor i hyresrätt.

Det kan jämföras med att 49 procent av alla Göteborgs invånare, vuxna som barn, bor i en hyresrätt och att 52 procent av det totala antalet bostäder i kommunen är hyresrätter.

– Den nya bostadsministern Mehmet Kaplan har lyft fram hur viktigt han tycker att det är med sina erfarenheter av att ha bott i hyresrätt i större delen av sitt liv i ett förortsområde. Alla formas av sina erfarenheter på ett eller annat sätt.

Lennart Sjöstedt påpekar dock att flera av politikerna kan ha bott i hyresrätt tidigare, vilket också ett par av dem berättade när GFT kontaktade dem, och att de därmed kan ha en bild av hur det är att bo i hyresrätt.

– Fast det är klart att vi tycker att det hade varit bättre om fler hade en mer omedelbar erfarenhet.

Ingen av politikerna i kommunstyrelsen har vad man kan kalla en osäker bostadssituation. De två personer som bor i hyresrätt har förstahandskontrakt, något som kan vara svårt för många att få tag på. Uppgifter från Boplats visar att närmare 3 000 personer som söker en lägenhet just nu hyr en lägenhet i andra hand och att ytterligare 6 000 personer som söker lägenhet bor inneboende.

Bostadssituationen och tillgången till hyresrätter är en stor fråga för många invånare i Göteborg. Förra året sökte 199 135 personer en lägenhet via Boplats Göteborg. De som hade lyckan att få ett kontrakt förra året hade i snitt köat i två år.

Hur vi bor är för de flesta inget man väljer själv.

– För 20 år sedan kunde fler köpa en bostadsrätt, men i dag är det uteslutet för en majoritet av invånarna, de flesta har inte en chans så som priserna ser ut nu, säger Lennart Sjöstedt.

Hyresgästföreningens nya rapport Kalla fakta om hur vi bor, som släpptes i måndags, visar ett Göteborg med stora skillnader i levnadsförhållanden och boende.

– Göteborg dras i sär mer och mer, både geografiskt och socialt och ekonomiskt. Det är en allvarlig utveckling.

I rapporten konstateras att hyresgäster som grupp har lägre inkomst än de som äger sina bostäder, och att skillnaderna har ökat de senaste åren. Men det handlar inte bara om att låginkomsttagare flyttar till hyresrätter. Hyresgäster missgynnas också ekonomiskt, menar Hyresgästföreningen, exempelvis eftersom hyresgäster och hyresvärdar inte får göra ränte- eller rot-avdrag, vilket personer som äger sitt boende får göra. Hur skatte- och välfärdspolitiken ser ut kan också påverkas av var politikerna själva bor.

– Intresset för frågan kan vara mindre från en del politiker som själv har fördelar av att det ägda boendet får subventioner. Det är viktigt att de som bor i hyresrätt är representerade i den politiska församlingen, säger Lennart Sjöstedt.

Fakta: 

Den nya kommunstyrelsen tillträder den 1 januari och sitter sedan till valet år 2018.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen kan liknas vid kommunens regering, och kommunfullmäktige vid kommunens riksdag. Men en skillnad mot regeringen är att det finns representanter både från majoriteten och oppositionen i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen utsågs av kommunfullmäktige den 6 november.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu