• – Min ambition är att se till att regeringen kommer signalera tydligt att vi inte vill att Vattenfall ska improtera ryskt uran, säger Lise Nordin (MP).
  • Natten mellan 12 och 13 juni projicerade Greenpeace budskap på Ringhals reaktor 3 för att uppmärksamma att den för första gången laddas med kärnbränsle från ryska statsägda och korruptionsanklagade Rosatom.
  • Ryska Greenpeace demonstrerar mot Rosatom i Moskva den 19 april 2011.
Göteborgs Fria

Miljöpartiet: stoppa importen av ryskt uran

Ringhals testar just nu kärnbränsle från den kontroversiella koncernen Rosatom. Men i en unik intervju meddelar nu MP att partiet vill stoppa importen av ryskt uran.

– Miljöpartiet kommer att verka för att avsluta leveranserna, säger Lise Nordin (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.

Det var i juni som Göteborgs mest närliggande kärnkraftverk, Ringhals, satte igång att testa kärnbränsle från TVEL, ett bolag i Rosatom-koncernen.

Sedan det blev klart att Miljöpartiet och Socialdemokraterna bildar regering tillsammans har många undrat hur de två partierna ska komma överens i kärnkraftsfrågan generellt. Miljöpartiet har länge tagit ställning mot avtalet. Bland annat sa språkröret Åsa Romson att ”det är problematiskt att Vattenfall nu bestämt sig att köpa in en ny bränslestav från ett ryskt bolag som också är engagerat i kärnvapenprojekt” till Västnytt i samband med att kontraktet skrevs. Regeringspartierna har ännu inte fört någon diskussion om importen av ryskt uran, men Miljöpartiet är tydliga med vad de vill:

– Första steget borde vara att ha ett samtal med Vattenfall och visa en politisk signal att vi inte tycker att det är lämpligt att ett statligt bolag är i de här upphandlingarna, säger Lise Nordin (MP). Sedan får vi titta på vilka juridiska möjligheter det finns att styra varifrån Vattenfall köper sitt uran. Men förhoppningen är att övertyga Vattenfall.

Hon anger Rysslands kränkande av mänskliga rättigheter och kärnvapenverksamheten som anledningar till att stoppa importen för att inte vara beroende av Putin.

– Att de producerar kärnvapen är väldigt oroväckande och en verksamhet som vi på inga sätt bör stödja från Sverige.

Kan det bli aktuellt att ändra statens instruktioner till Vattenfall?

– Vi har inte hunnit titta på om det är juridiskt möjligt. Jag tror spontant att importen av uran är en för detaljerad fråga för regeringen och att det mest sannolika är samtalsvägen.

Om ni inte får med er S, kan det bli aktuellt att gå ihop med andra partier då?

– Jag kan inte se att det finns möjlighet att i dag bilda en annan konstellation. Min ambition är att se till att regeringen kommer signalera tydligt att vi inte vill att Vattenfall ska improtera ryskt uran, säger Lise Nordin.

Men om Sverige slutar importera från Ryssland, var ska man då köpa kärnbränsle ifrån istället?

– Med 100 procent förnybar energi behövs inget uran. Men så länge vi har kvar kärnkraft måste vi undvika de värsta och jag anser att Ryssland är olämpligt. Det finns egentligen inget uran som är etiskt försvarbart, men det finns länder som är värre än andra. Övriga länder som Sverige köper uran ifrån är bland annat Australien, Uzbekistan och Namibia, säger Lise Nordin.

GFT har sökt näringsminister Mikael Damberg (S) som hälsar via sin pressekreterare att han inte har möjlighet att medverka i någon intervju.

Fakta: 

Detta har hänt

• Vattenfall Bränsle, som ägs av det statliga svenska bolaget Vattenfall, tecknade i början av 2012 ett kontrakt med de ryska bolaget TVEL, som ägs av Rosatom-koncernen. Kontraktet gällde provleveranser av kärnbränsle.

↔Källa: Ringhals

Rosatom

• En rysk statlig koncern som består av 350 bolag och som verkar inom kärnkraft- och kärnvapensektorn. Av koncernens 260 000 anställda jobbar fyra av tio med kärnvapen.

• Enligt iransk stats-tv träffades ryska och iranska representanter den 15 oktober för att diskutera fortsatt samarbete gällande kärnkraft. Ryssland har tidigare varit med och byggt ett kärnkraftverk i landet och Ryssland planerar att bygga upp till åtta kärnkraftverk i Iran.

Källa: Vasabladet, PressTV, Reuters UK, Rosatom

Inget besked från S

Socialdemokraterna har inte meddelat var de står i frågan, men tidigare har nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) frågat ut dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) om regeringen tänkte vidta några åtgärder gällande inköp av ryskt kärnbränsle. Bildts svar var nej.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu