180 asylaktivister i polisens register | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

180 asylaktivister i polisens register

Totalt 180 personer har registrerats i en fil hos polisen, i samband med avvisningar från Kållered.

Det handlar om ett register som skickades till Polismyndigheten i Västra Götaland i december 2012 i samband med att kriminalunderrättelsetjänsten (Kuten) skulle göra en riskanalys inför en avvisning från Migrationsverket i Kållered.

– Det är personer som på något sätt agerat i samband med att det varit avvisningar på gång, alltså när folk ska skickas ur landet, säger informationsdirektör Malin Sahlström, till DN, som berättar att det finns namngivna personer som polisen inte tror har begått eller planerat att begå brott.

Att personerna ändå registrerats är "anmärkningsvärt" enligt Sahlström.

Filen upptäcktes när Säkerhets- och integritetsskyddsnämnen, Sin, gjorde en inspektion i somras och i måndags polisanmälde Polismyndigheten i Västra Götaland sig själv till Internutredningen (IU) för en misstänkt otillåten uppgiftssamling.

Enligt GP avser Klas Friberg, länspolismästare, att han avser att kontakta åklagaren för att få ut ett informationsbrev till de 180 personerna på listan.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2020 Göteborgs Fria