Ta med din egen projektor | Göteborgs Fria
  • Erik Berglin arrangerar Bring your own beamer på Konsthallen. Idén är att vem som helst får möjlighet att visa sina egna filmer, med kravet på att ta med egen utrustning.
Göteborgs Fria

Ta med din egen projektor

Är du sugen på att visa dina verk på Konsthallen? Till helgen har du chansen då vem som helst kommer att få visa vad som helst. Konstnären Erik Berglin står bakom projektet Bring your own beamer.

Bring Your Own Beamer, BYOB, är ett ambulerande utställningskoncept som vem som helst kan arrangera vart som helst. Allt som behövs är en lokal och el. Utställningsidén har blivit en succé runt om i världen. I samband med Kulturnatta nästa fredag kommer BYOB för första gången till Göteborg. Konstnären Erik Berglin arrangerar.

Hur stötte du på det här konceptet?

– Jag bodde förra året i New York och deltog i en utställning tillsammans med Rafael Rozendahl på ett galleri i Brooklyn. Han berättade att han arrangerade den först BYOB i Berlin 2010 och att det nu hade blivit ett globalt fenomen. Jag tyckte det lät som ett roligt projekt och bestämde mig för att jag måste arrangera det i Göteborg.

Vad är du attraheras av gällande BYOB?

– Dels så är jag väldigt förtjust i projektioner. Jag har en bakgrund som VJ och drev tidigare en klubb i Göteborg vars nisch var att projicera videokonst överallt i lokalen. Så detta är en naturlig fortsättning för mig. Sen gillar jag överraskningsmomentet med att låta vem som helst visa vad som helst.

Vad som helst?

– Det finns visa saker man inte får visa men jag tror faktiskt inte att det kommer vara nått problem. Alla deltagare får skriva på ett kontrakt när de kommer som intygar att deras bidrag inte innehåller kommersiella budskap, hets mot folkgrupp, våldsporr och annat som strider mot Konsthallens uppdrag. Sådana inslag kommer att plockas bort, men jag skulle inte kalla det censur utan sunt förnuft.

Att vidga ramarna för vem som får uttrycka sig känns som en del i det här projektet. Är det så?

– Absolut! Jag hade ju lätt kunnat arrangera detta i en övergiven lagerlokal, men det blir ju mycket mer intressant när det är på Göteborgs främsta plats för samtidskonst. Vanligtvis är det ju ganska få personer som får möjlighet att visa sina alster där, men efter Kulturnatta kommer en massa människor kunna skriva Konsthallen på sitt CV och det är ju väldigt kul. I dag laddar otroligt många upp sina filmer på nätet för allmän beskådan. Detta blir som ett komplement till detta, en fysisk mötesplats som jag hoppas att många vill utnyttja.

Vad förväntar du dig av kvällen?

– Jag är extremt nyfiken och otålig på hur det kommer bli men jag är helt säker på att det kommer bli en galen och intressant blandning. I princip får man visa vad som helst så länge det är projicerat så varför inte ta med farmors gamla diabilder eller projicera en målning som man gjort. Eftersom jag är barnsligt förtjust i äldre teknik hoppas jag att det blir mycket dia och smalfilm.

Fakta: 

Bring your own beamer

Historia: En första BYOB skedde i Berlin 2010.

Premiär: BYOB på Konsthallen under Kulturnatta den 10 oktober.

Delta: Ta med egen teknik. Installera ditt verk mellan 15:30-18:30. Klockan 19 öppnas dörrarna för allmänheten. Efter stängning klockan 23 måste var och en plocka bort efter sig.

Mer info: www.konsthallen.se

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2019 Göteborgs Fria