Fina Franska Trion är tillbaka | Göteborgs Fria
  • Victor Furbacken, Thommy Larsson och Matti Ollikainen i Franska Trion firar nya albumet med en spelning på Ocenanen på lördag.
  • Matti Ollikainen, sångare och pianist i Franska Trion.
Göteborgs Fria

Fina Franska Trion är tillbaka

Nya albumet med Franska Trion släpps i morgon. GFT pratar politik, missbruk och kärlek med Matti Ollikainen, pianist och sångare i bandet.

På sin blogg skrev Matti Ollikainen inför valet att han funderade att lägga sin röst på Djurens parti, med förhoppningen att ett lodjur får posten som statsminister. Om inte ett lodjur så en sidensvans. ”Hoppas nån kyrkråtta får vara med i riksdagen också. Jägarspindlarna får hålla i försvaret om det nu måste vara kvar”, slår han fast.

Men på frågan om vad han tycker om situationen efter valet konstaterar han krasst att han inte följer med vad som händer i världen. Han beskriver sig som något av en inhumanist.

– Det är ett sätt att spänna av och inte känna sig så märkvärdig, förklarar han.

Matti Ollikainen är pianist och sångare i kultförklarade Franska Trion. Han har även medverkat på en lång rad skivor av andra artister, lokalt kan bland andra nämnas Håkan Hellström, Hästpojken och Daniel Lemma. Internationellt har Ollikainen spelat med bluesmusiker som Carey Bell, Louisiana Red och Johnny Dyer.

Musikaliskt är Franska Trion ständigt utmanande. Att sätta fingret på hur de låter kan vara vanskligt, men för att göra det enkelt kan vi säga att Franska Trion gör skev popmusik med influenser från jazz, visa, och blues. Eller som en DN-skribent beskrev dem: ”Jazzmusikens proffsigaste obs-klass”.

Trots att de ofta hyllas har det större publika genombrottet låtit vänta på sig. Istället har bandet blivit något av musikernas favoritband. Håkan Hellström valde dem som en av hans favoriter när han medverkade i programmet Dom kallar oss artister. En annan som hyllar trion är Anna Järvinen, som liknat bandets konserter vid ett väckelsemöte.

Det är Matti Ollikainen som står för textskrivandet i bandet och en stor del av texterna handlar om honom själv. Låtarna på nya skivan Vad gudarna givit oss har titlar som Sången om Matti och Historien om Matti. I den berusande Uthärda natten står textens jag på sina knän och blickar mot himmelen och ber. Hoppet är att nästa dag ska bli bättre.

– Först handlade denna skiva om den himmelska kärleken och att jag precis kommit ur ett långvarigt alkoholmissbruk. Den jordiska kärleken kom emellan och allt ändrade riktning, säger Matti, och tillägger att de valde att lyfta ut fyra låtar som handlar om vägen ur missbruket.

Uthärda Natten är förmodligen det närmsta som Franska Trion kommit en hit. Är det något ni strävar efter, ett större genombrott?

– Det skulle vara underbart att slå igenom. Röda mattor och rövslickare! Underbart, säger Ollikainen.

Stor publik mötte Franska trion när Håkan Hellström valde dem som förband till sin turné förra året. ”Det var en rolig spelning. Men de flesta var väl ändå där för att se Håkan”, säger Matti när han var gäst i P3:s Satsommar, angående spelningen på Slottsskogsvallen.

Det anspråkslösa och vi-tar-det-som-det-kommer-attityden är väl också ett kännetecken för Matti Ollikainen och Franska Trion. Bandet spelar in och släpper sina låtar när de känner för det, utan något skivbolag i ryggen. Energin är alltid densamma, likaså bandets förmåga att blanda allvar med ett slags underfundig humor. Att det skulle vara något märkvärdigt har Ollikainen svårt att förstå.

– Vi spelar och sjunger och om det råkar bli underhållande är det så.

Som sprudlande ordkonstnär, Ollikainen debuterade nyligen som poet, hade jag väntat mig en mera ordglad och utförlig Matti Ollikainen. Jag blir ett tag lite orolig för vart intervjun ska leda, och att Matti tycker frågorna han får är ointressanta.

– Jag är lite korthuggen, men jag tycker svaren känns bra. Artikeln kanske inte behöver vara lång, bara den blir svängig, konstaterar han.

I stadens stora dagstidning konstaterade en kritiker att:”Ollikainen är som en papegoja som inte kan sluta att snacka om sig själv. Det blir tröttsamt. Irriterande”. Kommentarer om Matti Ollikainens sångröst är också de många.

Jag säger att jag hör till dem som gillar hans röst och att jag tycker den går att finna i ett möte mellan Bob Dylan kring Nashville Skyline och poeten Bruno K Öijer.

– Min röst låter som den gör, mina fysiska förutsättningar kanske liknar de du nämner.

En röst är ett instrument och musik bli roligare med fler uttryck. Håller du med?

– Ja, jag vill uppmuntra alla att göra precis det som faller dem in.

I en intervju menade Ollikainen att musik är som medicin; att Abba och Beatles botar vanliga åkommor, men att Franska Trion verkar bättre när det kommer till allvarligare diagnoser. Själv tror han att andra musiker har hjälpt honom själv i svåra stunder. Och även om hans texter ofta tar avstamp i hans egen tillvaro tror han att de även kan hjälpa andra.

Men vilka sjukdomar är det som er musik biter bäst på?

– Vi kan bota allt. Precis allt, säger Matti Ollikainen.

Fakta: 

Matti Ollikainen

Född: 1973. Växte upp i Ullati, bor i dag i Göteborg.

Aktuell med: Franska Trions sjätte skiva Vad gudarna givit oss, som släpps i morgon, lördag. Släppet firas med livespelning samma kväll på Oceanen.

Övrigt: Tidigare i år debuterade han med diktsamlingen Matti Ollikainen: Dikter 200-2007. Har gjort musik till SVT- dokumentärerna Nordstan.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2021 Göteborgs Fria