• Ett hjärta för klimatet bildade demonstranterna med sina kroppar på Gustav Adolfs torg den 21 september. Manifestationen var en del av en global aktionsdag för klimatet som hölls inför klimattoppmötet i New York den 23 september.
Göteborgs Fria

Göteborgare deltog i global klimatmanifestation

400 000 samlades i New York på söndagen. 250 samlades i Göteborg. De ställer alla krav inför tisdagens klimattoppmöte.

– Vi vill få upp klimatfrågan på agendan och börja prata om klimatet igen, säger Nils Slättberg, som är en av arrangörerna bakom klimatmanifestationen Climate Call Göteborg, som hölls på Gustav Adolfs torg, igår söndag.

Manifestationen var en av drygt 2 800 manifestationer i 166 länder som hölls på den globala aktionsdagen. Bland annat hölls manifestationer i New Dehli, Johannesburg i peruanska Huancayo. Flest deltagare samlade demonstrationen i New York, där nästan 400 000 personer deltog. Det är också New York som är i centrum för alla protesterna, eftersom det är där som FN i morgon, tisdag, håller ett extrainsatt klimattoppmöte. Mötet kan ses som något av förberedelser inför klimattoppmötena COP 20 i Lima i december och COP 21 i Paris nästa år.

Inför klimattoppmötet har nätverket Avaaz, som är kända för sina namninsamlingar kring olika rättvisefrågor, samlat in hundra tusentals namnunderskrifter och mobiliserat till aktion, tillsammans med nätverket People’s Climate March och andra nätverk världen över.

– Det är fantastiskt att det blev så stort, men det är synd att det varit så lite i svenska medier, säger Nils Slättberg som också upplever att klimatfrågan fått alldeles för lite uppmärksamhet i den svenska valrörelsen.

– Många tycker att det är en viktig fråga, men sett till valrörelsen verkar inte politikerna tycka det, säger hon.

I Göteborg arrangerades manifestationen av en grupp privatpersoner som träffats på nätet genom Avaaz namninsamling.

– Vi ville göra något konkret av vår frustration över att det går så långsamt och inspirera till engagemang, säger Nils Slättberg.

Totalt samlades ungefär 250 personer i Göteborg bakom kraven på ett stopp för investeringar i fossilindustrin och att det bör satsas på 100 procent förnybart.

– Vi kräver att världsledarna visar handlingskraft och tecknar ambitiösa och bindande avtal. Lokalt ville vi visa de nyvalda politikerna att de inte får glömma bort klimatfrågan – vi kommer fortsätta ta upp det, säger Nils Slättberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

90 varslas i hamnen

Gothenburg Roro varslar 90 anställda efter förlorad kund. "Övervarsel", enligt facket.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu