• Anders Petersen vill lära känna och komma när dem han avbildar.
Stockholms Fria

”Jag vill vara en del av det jag fotograferar”

Under 50 år har Anders Petersen fotograferat människor, ofta utsatta och ärrade. Men trots en lång karriär ser han fortfarande framåt. ”Det är fotografierna som inte är tagna som betyder mest för mig”, säger Anders Petersen.

Intimitet och närhet till de människor som avbildas löper som en röd tråd genom Anders Petersens fotografier. Nu visar Fotografiska ett urval av hans verk från 60-talet till i dag. De många sviterna avgränsas geografiskt – städer, ålderdomshem, mentalsjukhus, fängelser. Ofta skildrar han människor som är ärrade av livet. Men han värjer sig mot att han bara skulle porträttera samhällets utstötta.

– Det är en missuppfattning att jag bara fotar människor som är marginaliserade. Jag fotograferar människor som jag identifierar mig med, oavsett samhällsklass, säger Anders Petersen.

Den första sviten han gjorde på 1960-talet handlade om människorna som rörde sig kring Café Lehmitz i Hamburg. Kaféet hade de ovanliga öppettiderna 1 på natten till 8 på kvällen och många av gästerna var prostituerade, alkoholister, missbrukare eller transvestiter. Petersen fann en tillhörighet bland dessa människor och följde dem under flera år, vilket resulterade i en utställning på kaféet 1970.

– Det var 350 bilder. De som kände igen sig på bilderna fick plocka ner dem och behålla dem. Efter tre dagar och fyra nätter var alla borta.

Anders Petersen betonar att alla människor hör samman, att att vi är förbundna med varandra, och hyser inga illusioner om fotografen som en objektiv betraktare som registrerar tillvaron på avstånd. Tvärtom.

– Jag vill vara en del av det jag fotograferar. Många fotografer är ganska ensamma, och längtan efter gemenskap är en stark drivkraft för mig. Jag vill att mina bilder ska öka samhörigheten mellan människor.

Anders Petersen är mer intresserad av att gestalta känslor än av att ta tekniskt perfekta bilder och ser inte fotograferandet som en intellektuell verksamhet.

– Det hjälper att vara lite dum i huvet. Jag använder huvudet lite grann, men jag fotograferar mer med hjärtat.

Fakta: 

Utställningen Anders Petersen visas på Fotografiska t o m 16 november.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

Romantisk komedi om hbt-boende

Bitte Andersson, som tidigare gjort filmen Dyke Hard, är aktuell med en seriebok om ett äldreboende för hbt-personer.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu