• Maria Jacobson konstaterar att rapporten Normbrytande liv i Göteborg bara är en början på den kunskap som skulle behövas om hbtq-personers livsvillkor.
Göteborgs Fria

Så är Göteborg som hbtq-stad

Göteborg utsågs nyligen till Sveriges bästa hbtq-stad. Men bäst är långt ifrån tillräckligt. Jourverksamhet med specifik hbtq-kompetens, mer information på kommunens hemsida och fler mötesplatser är några förslag som ges i en ny rapport.

Trots att Göteborg hamnade i topp i kommunundersökningen RFSL och SKL har gjort om skillnader i förutsättningar för hbtq-personer, finns det brister. På uppdrag av kommunstyrelsen har Maria Jacobson gjort rapporten Normbrytande liv i Göteborg, Lägesrapport om hbtq-personers livsvillkor 2014. Där delar drygt 30 så kallade livsberättare med sig av sina erfarenheter. Även kommunens HR-chefer, ett urval av medarbetarna och olika organisationer och grupper inom hbtq-samhället får ge sin bild.

– Göteborg har en bra ambition och det finns en politisk vilja i majoriteten av partierna att bli bättre. Det har alldeles för länge varit en eldsjälsfråga, att det är en chef eller tjänsteperson här och där som driver det, säger Maria Jacobson.

Enligt rapporten är ett av de viktigaste områdena för kommunen att ta tag i hbtq-personers våldsutsatthet och socialtjänstens beredskap. Maria Jacobson menar att det finns brister i flera led.

– De är inte tillräckligt bra på att vare sig identifiera hotbilder, bemöta eller att veta hur man ska agera. Det kan säkert vara bra på sina håll men det finns ingen systematisk överblick.

En av de drygt tjugo rekommendationerna rapporten kommer fram till är att inrätta en jourverksamhet som är direkt riktad till hbtq-samhället, liknande till exempel den kommunala jouren Kriscentrum för kvinnor. En annan är att inrätta skyddade boenden för våldsutsatta hbtq-personer.

Även om mycket viktigt arbete görs i Göteborg på hbtq-området, menar Maria Jacobson att det måste systematiseras. Hbtq-perspektivet och kompetensen i kommunen beskrivs som fläckvis och långt ifrån heltäckande. Dessutom saknas det information på kommunens hemsida när det gäller viktig samhällsservice. Maria Jacobson tror delvis att det beror på att det finns en heteronormativ föreställning om vem som hämtar information där.

– Om du tittar på kommunens hemsida kan du få hur mycket detaljinformation som helst om väg- och vattenarbeten runt om i staden. Men du kan inte få veta någonstans om det finns en enda förskola som har hbtq-kompetens. Effekten blir att man döljer information om att det faktiskt här och där finns kompetens.

Just kommunikationen till hbtq-samhället är en viktig del av arbetet och enligt Maria Jacobson finns fortfarande en tillitsbrist för viktiga samhällsfunktioner.

– Det har både historiska och nutida skäl. Människor har blivit illa bemötta, illa sedda och trakasserade av staten, myndigheter och kommuner. Kommunen har ett ansvar att visa att de är en säker zon, och att du kan förvänta dig att få dina rättigheter och dig själv respekterad.

Meningen är att rapporten ska ligga till grund för Göteborgs hbtq-råds arbete, och ge kommunstyrelsen underlag för olika prioriteringar inom hbtq-området. Maria Jacobsons förhoppning är att den också ska kunna inspirera politiker till förslag, och inte bara bli en dammsamlare i någon bokhylla. Redan nu har hon fått indikationer från personer i hbtq-rådet om att det finns förslag de skulle kunna driva vidare. Just hbtq-rådet var en av de faktorer som hjälpte Göteborg upp i toppen i undersökningen från RFSL och SKL. Även Maria Jacobson tror att rådet har betydelse, men varnar för att det kan bli någonting som ser bra ut på pappret.

– Kompetensen som finns där tvivlar jag inte på, och om den tas på allvar tror jag att rådet kan spela en de facto roll. Det får inte bara bli ett harmlöst råd som låter fint och trevligt för Göteborgs stad.

Men hon säger också att med ett val precis runt hörnet kan mycket hända på det politiska planet, som gör att arbetet kan stoppas upp.

Maria Jacobson betonar att hon med rapporten bara har skrapat på ytan. Fler fördjupade studier behövs och någon form av kunskapscentrum kring mänskliga rättigheter och diskriminering skulle kunna vara en väg. Dessutom behöver kommunens stöd till de organisationer och grupper som finns, och är viktiga aktörer, ses över. Hon gör en jämförelse med feministisk aktivism:

– Den behövs inte mindre i dag bara för att vi har en jämställdhet inskriven i den nationella etablerade politiken. Tvärtom, ju mer frågan uppmärksammas, desto viktigare tror jag att de olika organisationernas betydelse blir.

Fakta: 

Livsberättare om öppenhet:

”Det är alltid lite svårt inför chefsbyten – och de sker ganska ofta. När ska jag säga det? Hur?”

”Jag är rädd att få negativa reaktioner om jag säger något på jobbet.”

”På förskolan säger de att manliga förebilder behövs. Jag tror inte att de menar homosexuella manliga förebilder.”

”Jag blev av med jobbet en gång på grund av min sexualitet. Därför är jag numera öppen bara i privatlivet.”

Källa: Normbrytande liv i Göteborg

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu