Kajsa Persson

Fördjupning


Stadsdelsorganisering
Del 3: Pennygångens framtid

Göteborgs Fria

Ilska födde gemensamma projekt på Pennygången

I en artikelserie i fem delar tittar GFT närmare på den bubblande lokala stadsdelsorganisering som finns i Göteborg. Tredje delen handlar om nätverket Pennygångens framtid. I över två år har hyresgästerna på Pennygången kämpat mot Stena Fastigheters planerade renoveringar och kraftiga hyreshöjningar. Men trots att kampen många gånger har varit tuff har den fått positiva effekter för gemenskapen i området.

Ellen Blåberg har bott på Pennygången i nio år och berättar att hon fick panik när brevet från Stena Fastigheter kom i mars 2012.

– Min första känsla var att det var jättejobbigt. Jag ville inte alls engagera mig i det här, men det måste jag ju för jag vill ju bo kvar.

En grupp av de boende i området hade precis kämpat för att Västerhedsskolan som ligger i närheten skulle få vara kvar, och på så sätt fanns redan ett slags nätverk. Många därifrån följde med in i nätverket Pennygångens framtid, vars syfte var att stoppa den planerade renoveringen.

– Jag tror att det hjälpte väldigt mycket att det redan fanns ett nätverk som var mobiliserat, säger Ellen.

Sedan dess har det varit en kärntrupp på 20–30 personer som ordnat möten och drivit kampen om bostäderna framåt, men många fler som har engagerat sig.

– Även vid de möten där det bara har varit fem personer har jag känt att jag vet att vi är väldigt många. Jag hör ju många som säger att det är så bra att vi kämpar, säger Ellen.

En av de som har gått på många möten, och dessutom varit uppe i hyresnämnden och bestridit beslutet om renovering, är Sara Nangemo. Hon bor i hus tre, det hus som räknades till etapp ett i renoveringsplanerna. Även om hon knappt hade bott på Pennygången i ett år när beskedet kom började hon att gå på mötena som Pennygångens framtid arrangerade.

– Jag kände ingen från början, men det var väldigt lätt att lära känna sina grannar, det var bara att gå på mötena. Det är nästan lite kulturbrytande.

Och den första paniken har allt eftersom tiden gått vänts till något positivt – i alla fall för Ellen Blåberg.

– Vi klarar faktiskt det här. Vi vet vår styrka och att vi har kapacitet att sätta emot om de försöker med något igen.

Nu har nätverket inlett en dialog med Stena Fastigheter. I svallvågorna av kampen har nya projekt startats i området. På innergården till hus tre har pallkragar ställts ut och fyllts med jord och frön. Barnen springer ut och in till projektlägenheten som fungerar som lokal för både Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter, men där det också har påskpysslats och anordnats en klädbytardag. Den gemensamma odlingen startades under våren och denna soliga fredagseftermiddag kommer flera förbi för att titta till planteringarna.

– Vi träffas här nu nästan varje dag, säger Sara, som själv är en av dem som odlar.

Pennydagen är ett annat exempel på ett gemensamt projekt som anordnades första gången samma år som beskedet om renoveringarna kom. Gemensamt soppkök, som under sommaren kanske byts ut mot grillning, och en gratisbutik i området är två andra exempel på nya aktiviteter runt Pennygången.

– Ilska gör att man går samman, men det är svårt att hålla i det. Det behövs positiva krafter också för att hålla igång det. Att visa ’Titta, det här är vår vision av ett gott boende’. Det är därför vi vill kunna bo kvar, säger Ellen.

Både Ellen och Sara tror att gemenskapen och viljan att göra saker tillsammans kommer att leva kvar i området även när, och om, kampen mot Stena Fastigheter tar slut.

– Nu känner vi varandra och träffas, men vi får väl hitta nya anledningar att ses, säger Sara.

Fakta: 

Artikelserie: Stadsdelsorganisering

I en artikelserie i fem delar tittar GFT närmare på den bubblande lokala stadsdelsorganisering som finns i Göteborg.

Del 1: Stödnätet i Hammarkullen

Del 2: Majornas samverkansförening

Del 3: Pennygångens framtid

Del 4: Kortedala odlarförening

Del 5: Solväders FC

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De skapar ett nätverk av trygghet

I en artikelserie i fem delar tittar GFT närmare på den bubblande lokala stadsdelsorganisering som finns i Göteborg. Andra delen handlar om Majornas samverkansförening.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu