• Janne Flyghed är professor i kriminologi vid Stockholms universitet som forskar om hur samhället kan bekämpa brott och samtidigt respekterar medborgerliga fri- och rättigheter.
Göteborgs Fria

Experten: ”Vinnaren är säkerhetsbranschen”

Kameraövervakning har en högst marginell brottspreventiv effekt, skriver Janne Flyghed, professor i kriminologi, i en kommentar. Istället är säkerhetsbranschen vinnaren.

Enligt min uppfattning har kameraövervakning en högst marginell brottspreventiv effekt (förhindra brott var det skäl som från början användes när polis och säkerhetsbransch började lansera kameror), i vissa fall har det däremot visat sig ha en brottsuppklarande effekt.

Den totala kostnaden för kameraövervakning står inte i proportion till fördelarna. Pengarna kan användes till andra mer långsiktiga brottspreventiva insatser, som till exempel klassiska socialpolitiska åtgärder, färre elever i klasserna, utökat stöd till ungdomsidrott, etcetera.  

Dessutom riskerar kameror skapa en falsk trygghet, vilket leder till en kontraproduktiv effekt.

Dock finns det en säker vinnare i detta och det är säkerhetsbranschen som tillverkar och sätter upp kamerorna.

Det är givetvis högst märkligt att det inte gjorts någon utvärdering när kamerorna varit uppe så länge.

Men samtidigt är det inte lätt att göra bra utvärderingar av kameraövervakning. Det behöver ju inte vara kameror som leder till minskade brott och/eller skadegörelse.

Som framgår i en av artiklarna (i GFT 19/6, reds anm) minskade skadegörelsen även i ett område som inte hade kameror, vilket skulle indikera en generell nedgång oavsett kameror eller ej.

Fakta: 

Janne Flyghed är professor i kriminologi vid Stockholms universitet och forskar om hur samhället kan bekämpa brott och samtidigt respektera medborgerliga fri- och rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Övervakade på obestämd tid

I juni 2010 fick Bostadsbolaget tillstånd att med rörliga kameror och i realtid övervaka fasader, parkeringar, miljöhus och områden mellan bostadshusen i Norra Biskopsgården. Ett unikt beslut som gjorde platsen till Sveriges enda kameraövervakade bostadsområde. GFT granskar den kontroversiella satsningen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu