• Dimvädersgatan (till vänster) och Godvädersgatan två av fyra gator i Biskopsgården som Bostadsbolaget kameraövervakar.
Göteborgs Fria

Politiker eniga: övervakningen bör ses över

De styrande politikerna i Biskopsgården är överens över partigränserna om att det behövs en översyn av kameraövervakningen.

Såväl de borgerliga partierna, som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet meddelar att de tycker att kameraövervakningen borde utvärderas.

– När beslutet fattades om att installera kameraövervakning var det ett exceptionellt läge i Biskopsgården med stor skadegörelse på byggnader och bilbränder. Självklart ska kameraövervakningen utvärderas, säger Birgitta Simonsson (M), som svarar för den borgerliga gruppen, i SDN Västra Hisingen, där Biskopsgården ingår.

Vänsterpartiet anser att Bostadsbolaget måste se över om det går att fastställa ett samband mellan kameraövervakningen och det resultat man önskade uppnå. Patrik Helgeson (V) och Mia Mårtensson (V) kritiserar också att kamerorna sattes upp från första början.

– Vi motsatte oss kameraövervakning i bostadsområden eftersom vi ansåg att det innebar ett ingrepp i de boendes vardag som inte var försvarbart. Det underlag som Bostadsbolaget presenterade, som skulle bekräfta att kamerorna var ett önskemål från hyresgästerna, ansåg vi vara otillräckligt, skriver Mårtensson och Helgeson i ett gemensamt uttalande.

Jahja Zeqiraj (S) är ordförande för stadsdelsnämnden Västra Hisingen. Han säger att kameraövervakning alltid innebär ett intrång i de övervakades personliga integritet, och att det därför är viktigt att ha ett tydligt syfte.

När kamerorna installerades 2010 var det en orolig period i området med flera bilbränder och Jahja Zeqiraj säger att han anser att det då var tydligt vilka problem som skulle åtgärdas med kamerorna.

– Men det är naivt att tro att bara kameraövervakning löser den upplevda otryggheten. Staten, kommunen och inte minst de boende måste engageras mer för att stärka de fåtal individer som ger utryck för någonting genom att förstöra gemensamma anläggningar såsom miljöhusen, säger Jahja Zeqiraj.

Han kommer nu att försöka ta upp en punkt på dagordningen vid nästa möte med Bobra-processen, ett mötesforum för nämnden och alla fastighetsägare i stadsdelen, gällande utvärdering av kameraövervakningen. Även andra insatser som sattes in runt tidpunkten, exempelvis sportarenor och uppfräschning kring och i bostäderna, bör utvärderas, enligt Zeqiraj.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Övervakade på obestämd tid

I juni 2010 fick Bostadsbolaget tillstånd att med rörliga kameror och i realtid övervaka fasader, parkeringar, miljöhus och områden mellan bostadshusen i Norra Biskopsgården. Ett unikt beslut som gjorde platsen till Sveriges enda kameraövervakade bostadsområde. GFT granskar den kontroversiella satsningen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu