• Forskning från Nederländerna visar att många homosexuella personer väljer yrken där man vet att attityderna är mer positiva till homosexuella för att undvika diskriminering. Det kan vara en av flera förklaringar till löneskillnader mellan homo- och heterosexuella.
Fria.Nu

Homosexuella män tjänar mindre

En rad studier visar att homosexuella kvinnor har högre eller lika höga löner som heterosexuella kvinnor, medan homosexuella män tjänar omkring 20 procent mindre än heterosexuella. Diskriminering av homosexuella kan vara en förklaring, men samhällets bristande jämställdhet verkar också spela roll.

Forskningen som Lina Aldén (tidigare Andersson) gjort med sina kollegor vid Linnéuniversitetet kring homosexuella personers situation på arbetsmarknaden ger en komplex bild. En del resultat tyder på direkt eller indirekt diskriminering, men många faktorer samverkar.

Å ena sidan har forskarna hittat tydliga samband mellan lönenivån för homosexuella män och negativa attityder mot homosexuella bland befolkningen. Ju vanligare det är med negativa attityder, desto mer minskar homosexuella mäns löner. Det tyder på att löneskillnaderna åtminstone delvis beror på diskriminering.

– En del studier har tittat på konsekvenserna av att dölja sin sexuella identitet på arbetsplatsen. När man hela tiden måste tänka på vad man gör och säger kanske man inte släpps in i samma nätverk som heterosexuella, vilket kan påverka ens avancemang i karriären, säger Lina Aldén.

Ytterligare en faktor är yrkesvalet. Lina Aldén och hennes kollegor har sett att homosexuella män innehar högkvalificerade yrken i mindre utsträckning än heterosexuella män. För kvinnor är det tvärtom.

– En förklaring kan vara att homosexuella väljer yrken där man vet att attityderna är mer positiva till homosexuella för att undvika diskriminering. Det får stöd av en studie som gjorts i Nederländerna. Detta kan också vara en förklaring till löneskillnaderna, säger Lina Aldén.

Experiment med fejkade ansökningar har visat att homosexuella sökande oavsett kön har 15–20 procents mindre chans att kallas på intervju jämfört med heterosexuella med exakt samma ansökanshandlingar.

– Att det finns en diskriminering när man söker jobb pekar på att homosexuella även diskrimineras när det gäller lön. Men det kan också handla om hur man fördelar sin tid inom hushållet.

Forskning som Lina Aldén och hennes kollegor gjort visar till exempel att när två män registrerar partnerskap minskar inkomsten på individnivå men är oförändrad på hushållsnivå. Detta mönster skulle kunna bero på att en av männen i hushållet går ner i arbetstid. När en man och en kvinna gifter sig går kvinnan oftare ner i arbetstid och därmed inkomst. Men när två kvinnor registrerar partnerskap håller sig deras inkomster mer stabila vilket tyder på att de delar mer lika på tiden inom hushållet. Ändå har lesbiska par ofta lägre inkomster än hushåll där en eller två är män.

Det beror troligen på att kvinnor generellt har lägre löner än män. Samtidigt visar en del studier att lesbiska kvinnor på individnivå har högre löner än heterosexuella kvinnor. En möjlig förklaring är att de delar mer lika på tiden inom hushållet men det kan också vara så att de utsätts för positiv diskriminering.

– Det skulle kunna vara så att arbetsgivare utgår ifrån att homosexuella kvinnor inte får barn i samma utsträckning som heterosexuella kvinnor, och satsar därför mer på dem, säger Lina Aldén.

Fakta: 

Studierna från Linnéuniversitetet bygger på statistik över personer som ingått registrerat partnerskap. Det gör att många hbt-personer inte ingår i definitionen av homosexuella i de här resultaten. Forskarna har studerat årsarbetsinkomst och inte månadslön, och därför kan skillnader bero på skillnader i arbetad tid.

Löneskillnader mellan homo- och heterosexuella personer

• Olika studier visar att homosexuella män tjänar mellan 10 och 20 procent mindre än heterosexuella män.

• När andelen av befolkningen i ett län med negativa attityder mot homosexuella ökar med 1 procentenhet, minskar lönenivån för homosexuella män med 1,5–2 procent.

• Homosexuella kvinnor tjänar ungefär lika mycket som, eller mer än, heterosexuella kvinnor.

• På hushållsnivå tjänar två män som registrerat partnerskap ungefär lika mycket som ett gift heterosexuellt par. Lägst inkomst har hushåll där två kvinnor registrerat partnerskap.

Källor: Ahmed & Hammarstedt: Sexual orientation and earnings (2010); Ahmed, Andersson & Hammarstedt: Earnings Differentials among Homosexual and Heterosexual Couples (2011); Ahmed, Andersson & Hammarstedt: Sexual prejudice and labor market outcomes of gays and lesbians (2012); Ahmed, Andersson & Hammarstedt: Earnings differentials due to sexual orientation (2012).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu