Feministforum ställer krav på makthavare | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Feministforum ställer krav på makthavare

Många göteborgare är på plats när nordens största feministkonferens på 20 år hålls i Malmö i helgen. Ett av syftena med Nordiskt forum är att ta fram en kravlista.

Nordiskt Forum, som är det största feministiska mötet som arrangeras i Norden på 20 år, arrangeras av organisationer ur kvinno- och feministiska rörelser i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige på Malmö Arena den 12–15 juni. Många personer och grupper i Göteborg har varit involverade i förberedelserna och ett lokalt nätverk har bildats där bland andra Kvinnofolkhögskolan, Real Stars, Winnet Västra Götaland, Terrafem och Agenda: Jämlikhet deltar.

– Vi hoppas att forumet ska bli en nytändning för jämställdhetsfrågorna i Göteborg och att politikerna förstår att de måste prioritera de här frågorna även lokalt i Göteborg, säger Anna Lindeborg, samordnare i Göteborg, i ett pressmeddelande.

De 200 organisationerna som är initiativtagare till forumet har redan påbörjat slutdokumentet som innehåller krav som ska lämnas över till Nordens jämställdhetsministrar och chefen för UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, under avslutningen av forumet.

Bland annat ställs krav om att de nordiska ländernas statsbudgetar ska jämställdhetsintegreras, att myndigheter ska främja kvinnors ekonomiska självständighet och rättigheter, att de nordiska regeringarna säkrar självständighet efter pension och att regeringar ska konkretisera arbetet för att minska inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män. Även privatpersoner och andra organisationer kan komma med synpunkter och bidrag till dokumentet under forumets gång och på forumets hemsida.

Fakta: 

Nordiskt forum

• Hålls på Malmö Arena den 12–15 juni.

• 6 000 biljetter är sålda.

• 400 programpunkter kommer att hållas.

• Webbsida: nf2014.org

Rekommenderade artiklar

© 2019 Göteborgs Fria