Tågstrejken trappas upp | Göteborgs Fria
  • En strejkvakt passerar på centralen i Malmö. I Göteborg påverkas Öresundstågen i konflikten som i veckan trappades upp.
Göteborgs Fria

Tågstrejken trappas upp

På tisdagen varslade både Seko om utvidgad tågstrejk och elektrikerförbundet om sympativarsel. Det senare innebär att arbetet med byggnationen av ett shoppingcentret Tanumshede läggs ner.

– Nu får Almega bestämma sig för hur länge resenärerna ska få betala priset för principer. Våra medlemmar befinner sig i en verklighet med otrygga anställningar och en ökad press. Våra medlemmars verklighet är viktigare än Almegas principer, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén, i ett uttalande.

På tisdagen varslade därför Seko om utvidgade stridsåtgärder i form av total arbetsnedläggelse för Veolia Transport Sverige AB:s Krösatåg och Stockholmståg KB (Pendeltågstrafiken). Strejken träder i kraft den 20 juni klockan 03 om ingen lösning hittats innan dess.

I sympati med Seko varslade även Elektrikerförbundet om strejk på tisdagen. Strejken gäller anställda inom Installationsavtalets tillämpningsområde på Tanum Shoppingcenter, vilket är ett 40 000 kvadratmeter stort shoppingcenter som håller på att byggas i Tanumshede i Norra Bohuslän och har beräknats öppna i november.

Elektrikerförbundets sympatiåtgärd träder i kraft den 23 juni klockan 05.

– Det är orimligt att företag först dumpar sig in på en marknad och sedan gör löntagare arbetslösa eller tvingar dem att sitta på pass vid telefon för att eventuellt få en otrygg timanställning. Detta är en oacceptabel utveckling som leder till att löntagarnas fri- och rättigheter inskränks å det grövsta. Det kan Svenska Elektrikerförbundet aldrig tolerera, säger förhandlingschefen Ronny Wenngren i varslet.

Motparten Almega skriver i ett pressmeddelande att Seko hotar ”med pendlarkaos lagom till midsommarhelgen”.

– Arbetsgivarna har lämnat konkreta förslag som tillgodoser Sekos krav på ökad trygghet för visstidsanställda, säger Beata Hammarskiöld, Almegas förhandlingschef i ett uttalande.

Fakta: 

Detta har hänt

• Natten till den 2 juni bröt Sekos strejk ut gällande Öresundstågen och Snälltåget. Detta efter att Veolia varslat 139 tågvärdar och 115 lokförare om uppsägning, varpå flera sedan erbjudits att söka sitt jobb på nytt fast då med reducerade arbetstider och lägre lön.

• Den 4 juni varslade Seko om utökad strejk som träder i kraft den 17 juni och omfattar tåget Kustpilen.

• Den 7 juni backade Seko från flera krav så att endast två återstår: ett tak för hur många timmar som man får ta in timanställda för under ett år och att alla som haft en timanställning mer än ett år ska få tillsvidareanställning.

• Den 10 juni träffade medlarna parterna var för sig.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Göteborgs Fria