Hindras besöka uteserveringar | Göteborgs Fria
  • – Ofta talar man om att vi har särskilda behov, men jag menar att vi framförallt har normala behov, säger Anders Westgerd från Normaldemokraterna.
Göteborgs Fria

Hindras besöka uteserveringar

Majoriteten av Göteborgs uteserveringar utestänger personer med rörelsehinder. Det visar en ny kartläggning som partiet Normaldemokraterna har gjort.

”Uteserveringar hör sommaren till. De flesta har inga problem alls att föreställa sig själv lapandes sol med en svalkande dricka av valfri sort inom räckhåll. Men för alla ser staden inte ut så, på 75 procent av uteserveringarna i Göteborg är rörelsehindrade inte välkomna.” Det skriver det nya partiet Normaldemokraterna i ett pressmeddelande. Under maj har de undersökt tillgängligheten på 44 uteserveringar i Göteborg. Endast 11 av dem gick att besöka med rullstol.

– Många räknar med att vi inte vill gå ut, att vi hellre sitter hemma och tittar på ”Ett päron till farsa”. Att vi inte kan eller får dricka alkohol. Att vi inte har vänner och familjer som vi vill fira sommar med. Ofta talar man om att vi har särskilda behov, men jag menar att vi framförallt har normala behov, säger Anders Westgerd, partiledare för Normaldemokraterna.

Undersökningen omfattar endast uppbyggda uteserveringar och huruvida dessa går att beträda med rullstol eller inte.

Generellt är det ramper som saknas, ibland är det trappsteg och ibland endast en höjdskillnad på 7-8 centimeter, som är för högt för att kunna forcera i rullstol.

Förhoppningen är att krögare ska få upp ögonen för hindren. En del krögare hänvisar till att de kan hjälpa till att bära in gäster, men Normaldemokraterna påpekar att de flesta gäster inte vill lyftas in på krogar utan ta sig in själva.

– Uteserveringar ska vara tillgängliga: det finns inga om, inga men. Vi kommer att anmäla alla ställen som inte uppfyller kraven på tillgänglighet, även om det borde vara kommunens uppgift och inte vår, att se till att lagen efterföljs, säger Anders Westgerd.

* Normaldemokraterna är ett parti som ställer upp i kommunvalet i år. Deras mål är att alla partier ska inkludera frågor om funktion och delaktighet i sitt ordinarie arbete.

Fakta: 

33

av 44 undersökta uteserveringar är inte tillgängliga i rullstol.

Rekommenderade artiklar

Tillgänglighetstest: En vanlig dag i Göteborg

Vilka spårvagnar, kaféer och museer som är tillgängliga går att se på Västtrafiks, Go:teborgs och Tillgänglighetsinventerats hemsidor. Vi gör en testresa med hjälp av dessa innan vi ger oss ut på stan – för att slippa bli stoppade av oväntade hinder.

© 2020 Göteborgs Fria