Göteborgs Fria

”Det är svårt att beskriva sådana känslor med ord”

3 SNABBA... till Anmar Taha, konstnärlig ledare och koreograf för Iraqi Bodies som på fredag har urpremiär på dansföreställningen The Forsaken.

Vad handlar The Forsaken om?

– Arbetet föddes ur en vilja att skapa något inspirerat av Sofokles antika grekiska dramer, och under de senaste två åren har vi även arbetat utifrån teman ur våra egna liv, som erfarenheter av krig, att ha bevittnat extremt våld och grymheter. På sätt och vis har de stycken vi har skapat varit ett sätt för oss att bearbeta våra tidigare erfarenheter genom våra kroppar, det är svårt att beskriva sådana känslor med ord.

Att skapa ett stycke utifrån en grekisk tragedi är ett sätt för oss att arbeta med teman som död, revolt, förtryck och sorg, som vi har utforskat tidigare, i en annorlunda form som gör att vi som individer får en annan distans, samtidigt som det för oss närmare kärnan av lidande, död och liv. Genom att använda oss av karaktärer som har getts liv av skådespelare i 2500 år kan vi återknyta till vissa arketyper som finns överallt även i dag och som spänner över alla gränser och nationaliteter.

Ni har ett internationellt samarbete – hur ser det ut?

– Det är helt enkelt en nödvändighet. Den här uppsättningen behöver aktörer från skilda bakgrunder och stilar. Det är också en möjlighet för oss att bjuda in aktörer med en annan syn på teater och vad det kan innebära. Vi arbetar med teman som berör universella frågor och det bör reflekteras i arbetet också. Genom att föra samman aktörer från Grekland, Italien, Irak och Sverige skapar vi en speciell dynamik som avspeglas i verket.

Berätta om dansgruppen Iraqi Bodies!

– Gruppen bildades i Bagdad 2002 när vi studerade på teaterskolan. Vi hade stora förhoppningar och drömmar om en framtid inom teatern, men det ökade våldet vid invasionen och det att många vänner dog krossade våra drömmar. Många flydde men några av oss stannade i hopp om att klara av det. Det gick inte som vi hoppades, jag blev till exempel skjuten och blev också tvungen att fly och hamnade så småningom i Sverige. Drömmen om att göra teater hade solkats något men samtidigt behövde vi teater för att överleva, för att berätta vår historia och på något sätt förstå våra upplevelser. Våra kroppar hade historier att berätta och det fanns inte i oss att sluta med teater – det var nödvändigt för oss för att kunna överleva. Nu har vi varit här i åtta år och har turnerat mycket i både Europa och mellanöstern och nu har vi även minnen från våra liv i Europa.

Fakta: 

The Forsaken

30-31 maj, kl 19, 70/100 kr

3:e Våningen, Sockerbruket 9

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SD gror ur maktlösheten på myllan

Svaret på Sverigedemokraternas framgångar är att ge möjligheterna åter till dem som inte längre har några, skriver Anna Maris.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu