EU-valets största skräll kom från vänster | Göteborgs Fria
  • Det radikala vänsterpartiet Podemos kom från ingenstans och tog 8 procent av rösterna i EU-parlamentsvalet.
Fria Tidningen

EU-valets största skräll kom från vänster

Nybildat spanskt vänsterparti fick 8 procent av rösterna med förslag om sänkt pensionsålder, maximilön och en garanterad basinkomst.

Att framgångsvågen för Feministiskt initiativ bar hela vägen in i EU-parlamentet har med rätta beskrivits som en politisk skräll. Men den största överraskningen i söndagens val stod ett helt nybildat spanskt parti för.

Vänsterpartiet Podemos ­– ”Vi kan” – registrerades officiellt för bara tre månader sedan, efter att ha samlat fler än 50 000 signaturer på bara en dag. I söndags blev det Spaniens fjärde största parti, med 8 procent av rösterna. Med en miljon väljare bakom sig får partiet 5 mandat i EU-parlamentet.

Podemos utgörs av en spretig blandning av lokala gräsrotsrörelser, antikapitalistiska vänstergrupper och progressiva akademiker, som enats i sitt motstånd mot regeringens nedskärningspolitik och den så kallade ”Trojkan” – EU, IMF och Europeiska centralbanken, som tvingat på Spanien tuffa åtstramningspaket i utbyte mot nödlån.

Bland partiets politiska förslag finns bland annat att etablera en maximilön i proportion till minimilönen, sänkt persionsålder till 60 och 35 timmars arbetsvecka för att dela på jobben, och en garanterad basinkomst för alla medborgare.

Men än så länge är själva partiet bara ett embryo.

– Vi föddes praktiskt taget under valkampanjen. Än i dag är vi snarare ett kampanjteam än ett ordentligt parti, säger den 30-årige statsvetaren Íñigo Errejón, som är partiets kampanjchef, till ElPais.

Partiet har ännu inget formellt medlemskap, utan har organiserat sig genom så kallade ”cirklar” – runt 300 hundra lokala arbetsgrupper i kvarter, städer och byar. Men samtidigt har man utsett Pablo Iglesias, en känd vänsterintellektuell och programledare för den politiska tv-showen La Tuerka, till ledare.

Iglesias har kallat den grekiska vänsterledaren Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza som en förebild. På valnatten lovade han i ett tal till partianhängare att kämpa tillsammans med andra vänsterkrafter i södra Europa för att visa att Spanien inte är en ”tysk koloni”.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria