Oljeboom i Kalifornien uteblir | Göteborgs Fria
  • Borrtorn i skifferolje-fältet Eagle Ford i södra Texas. Utvinningen av skifferolja har boomat i USA de senaste åren, men nu dämpas förväntningarna på en fortsatt oljerush i Kalifornien.
Fria Tidningen

Oljeboom i Kalifornien uteblir

USA:s skifferolja har lyfts fram som en lösning på landets beroende av importerad olja och dödsstöten för peak oil-teorin. Men nu skrivs de enorma reserverna i Kalifornien ned med 96 procent.

De senaste åren har USA:s produktion av råolja ökat, mycket tack vare utvinning av skifferolja några delstater i sydvästra USA. Stora fyndigheter i centrala Kalifornien har lyfts fram som en guldgruva som ytterligare skulle kunna minska landets beroende av importerad olja och skapa nästan 3 miljoner nya jobb.

Höga oljepriser och stora förväntningar på skifferoljans betydelse har lett till en boom av investeringar av oljebolag i Kalifornien de senaste åren. Intresset för prospektering växer också i Europa, och skifferolja har rentav lyfts fram som det definitivt slutet för "peak oil"-teorin, som länge förutspått att oljan inom en snart framtid kommer att nå en produktionstopp med kraftigt höjda priser som följd.

Men nu tycks miljöorganisationer och kritiska geologer som beskrivit guldruschen som en bubbla ha fått rätt – åtminstone i fallet Kalifornien, där den federala energimyndigheten nu skriver ner mängden utvinningsbar skifferolja i Kalifornien med 96 procent, enligt LA Times.

Geologen J. David Hughes, som är talesperson för Post Carbon Institute, säger till tidningen att fyndigheterna i Kalifornien alltid var en myt som "blåsts upp av oljeindustrin – de har aldrig funnits."

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria