• Säljerydsfestivalen är en fest lika mycket för artister som för besökare och har ett fokus på mötet mellan människor. I år får festivalen sällskap av en permakulturfestival, en exprimentell festival och en reggaefestival.
Skånes Fria

Permakultur och reggae på Säljeryd

Säljerydsfestivalens nio dagar av kärlek, musik och gemenskap får i sommar sällskap av tre andra festivaler på gården. Bland annat en permakulturfestival i slutet av maj.

Varje år går rykten om att Säljerydsfestivalen utanför Ingelstad i Småland ska bli den sista. Men även i år kommer festivalen, som arrangerats de senaste 15 åren på gården att gå av stapeln och ett 100-tal band ska uppträda. Förutom niodagarsfestivalen hålls tre andra festivaler med olika inriktning på platsen.

– Sedan två år huserar ett kollektiv i vagnar och bussar på gården, på grund av kollektivet kan vi göra fler projekt, säger Leon Trüschel, en av arrangörerna till Säljerydsfestivalen och medlem i kollektivet.

Annons

Först ut är Permakulturfestivalen Sol och jord.

– Den har fokus på att hitta en balans mellan människa och miljö, säger Leon Tüschel.

Festivalen ska innehålla föreläsningar och workshops kring omställning och permakultur.

– Det blir till exempel en presentation av ett permakulturprojekt i Centralamerika, föreläsningar om alternativrörelsens lokalhistoria och workshops kring andlig utveckling och instrumentbygge av skrot. Vi vet inte riktigt än hur det kommer att bli och festivalen är öppen för besökare att själva påverka innehållet.

Istället för entréavgift kan den som vill bidra med ekonomiska medel eller sina kunskaper, historier eller genom att hjälpa till med praktiska göromål under festivalen.

Permakulturfestivalen avlöses sedan av den experimentella musikfestivalen Tillbakakaka som arrangeras av Kollektivradion i början av juni. Även där ligger fokus på delaktighet och kreativitet.

Den 27 juni är det sedan dags för Säljerydsfestivalen. Förra året hade festivalen 1 500 besökare.

– Alla jobbar ideellt och det har blivit en samlingsplats för likasinnade och är en hyllning till vad man kan genomföra tillsammans, säger Leon Trüschel.

Sommaren avslutas med Säljerot, en reggaefestival som kommer att organiseras av artisterna själva.

– Initiativtagarna i Malmöbandet Lide Najs tyckte att platsen skulle passa för en reggeafestival, så vi lånar ut platsen och samarrangerar den tillsammans med dem.

Fakta: 

Festival hela sommaren

23–25 maj Permakulturfestivalen Sol och jord

5–7 juni Tillbakakaka

27 juni–5 juli Säljerydsfestivalen Kärlek & Fred

18–19 juli Säljerot

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu