• Astrid Steen, ordförande i Unga Rörelsehindrade, Göteborgsklubben.
Göteborgs Fria

”Man betraktas inte som en sexuell varelse”

3 SNABBA… till Astrid Steen, ordförande i Unga Rörelsehindrade, Göteborgsklubben, som arrangerar Kom och snacka om heteronormer och hbtq på onsdag.

Vad exakt är det ni ska snacka om?

 – Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har bjudit in till ett medlemsmöte för att diskutera heteronormer och hbtq. Vi vill reda ut begreppen om vad dessa osynliga normer i vårt samhälle är, var de finns och hur de påverkar oss alla och så klart vad vi kan göra åt dem. Sedan vill vi diskutera vad hbtq står för och tala om alla människors lika värde. Det är den värdegrund som vårt förbund står för och att det är viktigt att respektera varandra oavsett vad vi kallar oss.

Varför är det här viktigt att snacka om?

– Att ha en synlig funktionsnedsättning gör att man fortfarande år 2014 ibland inte betraktas som en sexuell varelse utan man ses som könlös och bara som ”en funktionsnedsatt i rulle”. Att från denna position komma ut ur garderoben och berätta att jag är en tjej som gillar tjejer är ett väldigt stort steg. Men bland människor som har en funktionsnedsättning av något slag finns så klart även flator, bögar, transor och många queera, precis som i alla andra skapade grupperingar. Men vi har ännu svårare att komma ut ur garderoben eftersom den har en mycket hög tröskel.

Eller är det kanske precis det motsatta? Har jag med min sneda ryckiga kropp sedan länge ansetts som annorlunda så är steget inte så långt till att erkänna att jag som kille gillar andra killar eller att jag faktiskt inte accepterar det kön som jag fötts med. Är man friare i sitt sätt att vara om man redan från början inte får vara med bland de normala barnen och leka?

Hur är kvällen upplagd?

– Frida Darj från RFSL Ungdom leder kvällens diskussion. Frida kommer att berätta om de osynliga normerna i vårt samhälle, om det som egentligen är så tokigt och fördomsfullt men som vi är så vana vid att vi inte ser och reflekterar över dem. Egentligen är det så få av oss i samhället som infriar den faktiska normen: i rätt ålder, vit, smal, heterosexuell, frisk, utbildad, i arbete och med ett stort socialt nätverk. Vi andra som på något sätt inte lever upp till detta är utanför, ohjälpligt utanför.

Men om jag känner deltagarna rätt kommer snart en intensiv diskussion att uppstå och berättelser om vad man råkat ut för och vad som hänt hagla. När vi sitter tillsammans och berättar om detta fördomsfulla bemötande från ”svenssons” skrattar vi men det är inte roligt! Nej, det är inte roligt!

Fakta: 

Kom och snacka om heteronormer

Onsdag 14 maj kl 18–21, Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12.

Anmälan: 031-13 33 95 eller [email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu