Protester när SDU kom till universitetet | Göteborgs Fria
  • Stor polisinsats när SDU deltog i panelsamtal i Studenternas hus.
Göteborgs Fria

Protester när SDU kom till universitetet

På torsdagseftermiddagen samlades runt 150–200 personer utanför Studenternas hus i Vasastan för att protestera mot SDU. Inne i huset pågick paneldebatten medan polisen blockerade ingången.

Det var med anledning av att Sverigedemokraternas Ungdomsförbunds ordförande, Gustav Kasselstrand, hade blivit inbjuden till en paneldebatt i Studenternas hus som drygt 150 personer samlades utanför. Debatten arrangerades av studentorganisationen PoliForum och samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund hade blivit inbjudna. På evenemangssidan på Facebook har diskussionerna om SDU:s medverkan gått heta i flera veckor.

– När SDU får dela scen med de andra redan etablerade partierna kommer deras åsikter mer ses som en av flera åsikter, och deras rasism normaliseras, säger Joel Celander från Göteborgs studenter mot rasism.

PoliForum har motiverat SDU:s deltagande på sin Facebook-sida med att alla riksdagspartiers ungdomsförbund kommer att medverka och att ”denna demokratiska princip är även hårt förankrad bland andra organisationer som anordnar partipolitiska debatter i Sverige, och till exempel SVT resonerar på precis samma sätt som oss.”

Förutom av Göteborgs studenter mot rasism hölls tal även av Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna och Edda Manga, debattör, universitetslärare och student vid Göteborgs Universitet.

– Konflikten mellan fascism och demokrati är oöverbryggbar. Att en fascistisk grupp väljs i parlamentet och kallar sig demokratisk förvandlar den inte till icke-fascistisk, säger Edda Manga och fortsätter:

– Illa nog att SDU bjuds in, det handlar dessutom inte om vilken representant som helst utan Gustav Kasselstrand, en av de värsta bland partiets konspirationsteoretiska ultranationalister.

Efter talen och när paneldebatten drog igång inne i Studenternas hus klockan 17 uppmanade arrangörerna folkmassan att ta debatten, och alla rörde sig framåt mot ingångarna.

Men polisen, som hade sju piketbussar synliga utanför Studenternas hus, var snabbt på plats framför ingångarna. Endast de som i förhand hade anmält sig till debatten släpptes in.

Efter en knapp halvtimme var samtliga flyttade till gräsmattan på andra sidan kravallstaketet och fortsatte att protestera därifrån.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria