Debatt


Universitetsanställda mot rasism
  • Universitetsanställda mot rasism ger sitt stöd till personalen på räddningstjänsten i Malmö samt vårdpersonal mot rasism på Skånes universitetssjukhus och Norrlands universitetssjukhus.
Göteborgs Fria

”PoliForum bör genast dra tillbaka sin inbjudan till SDU”

Även Universitetsanställda mot rasism protesterar mot att SDU är inbjudna till studentorganisationen PoliForums paneldebatt.

Vi som skriver är män och kvinnor som arbetar på Göteborg universitet. Vi vill börja med att ge vårt stöd till personalen på räddningstjänsten i Malmö samt vårdpersonal mot rasism på Skånes universitetssjukhus och Norrlands universitetssjukhus. Våra tankar går till de modiga vårdarbetare som mordhotats.

Det har kommit till vår kännedom att PoliForum, en universitetsbaserad förening, organiserar en politisk paneldebatt i Studenternas Hus den 24 april och att Sverigedemokratiska ungdomsförbundet har inbjudits för att delta.

Detta har redan väckt kritik bland vissa studenter och anställda. Ett par organisationer har redan börjat mobilisera sig för att organisera en protest mot att SDU är med i detta panelsamtal som ett legitimt politiskt parti.

I anslutning till de breda antirasistiska och antifascistiska arbetsplatsprotesterna runt om i landet där SD och SDU försökt göra besök (till exempel brandmän mot rasism, sjuksköterskor mot rasism et cetera.) vill även vi som universitetsanställda agera mot både SD och SDU:s deltagande i syfte att markera att vi inte vill att vår arbetsplats utgör en plattform för fascistisk och rasistisk propaganda.

Vi är många som känner stort obehag/hot inför besöket. Många känner sig också oroliga för att de ska drabbas av hot om de uttrycker sin mening. Alla människors lika och okränkbara värde är en viktig grund för vår yrkesutövning. En grund som är oförenlig med SD:s och SDU:s rasistiska politik.

Politisk debatt är viktigt, men att hjälpa till att normalisera rasism bör PoliForum inte ägna sig åt. Vi menar att PoliFourm genast bör dra tillbaka sin inbjudan till SDU. Som ni själva har hävdat i ett tidigare brev så ”är det klart att vi har gjort ett aktivt val att bjuda in SDU och inte var tvingade att göra det”.

Vi vill därför föreslå inte bara en anslutning till att protestera den dagen med andra studenter och anställda, men också att markera vikten av att inte normalisera och legitimera rasism och fascism inom universitetet. Detta kan vi göra till exempel med en skriftlig markering, ett protestbrev eller ett internt möte. Även om ni i PoliForum håller hårt på regeln om att inläggen under paneldebatten ska ”hålla sig till lagen om diskriminering”, så blir detta ett sätt att ännu mer legitimera SDU och SD åsikter som ofarliga och konventionella.

Enligt den logik som verkar legitimera SD:s platstagande i dessa offentliga rum ser man bara till demokrati som en fast struktur; former oavsett innehåll. Detta menar vi är en farlig syn på demokrati då den legitimerar och godtar i princip vilka värderingar som helst. Vilka partier med ”legitima former” blir i så fall näst på tur för acceptans? Det nazistiska Svenskarnas parti?

Vi hävdar därför att man förutom demokratins former också måste inkludera dess innehåll – alltså värderingar och principer, där människors lika värde måste stå högst upp. Om vi ser till människors lika värde som en första princip finner det sig självklart att SD inte platsar som vilket annat parti, då deras närvaro exkluderar många grupper. Deras närvaro hämmar det folkliga deltagandet vilket måste vara av största angelägenhet för en organisation som PoliForum. Diskussionerna om att ställa in paneldebatten på grund av den hotbild som beskrivs eventuellt finnas är dels en kortsiktig lösning på problemet, dels ett snedvridet perspektiv där SD ännu en gång utmålas som offer. Denna ”lösning” gör dessutom reaktionen mot SDU:s medverkan till problemet, snarare än att de inbjöds att medverka från första början. Att stora delar av allmänheten direkt och indirekt exkluderas från att delta är och borde därför anses vara det största hotet mot demokratin och den största hotbilden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu