Lagring av trafikdata stoppas | Göteborgs Fria
  • EU-domstolen häver det omstridda datalagringsdirektivet.
Fria Tidningen

Lagring av trafikdata stoppas

Datalagringsdirektivet hävs av EU-domstolen – intrånget i medborgarnas privatliv alltför stort.

Det omstridda datalagringsdirektivet upphävs av EU-domstolen. Anledningen att kraven på att mobil- och bredbandsbolag måste lagra trafikuppgifter om data- och teletrafik i sex månader är ett allför långtgående ingrepp i medborgarnas privatliv och inte tillräckligt noga reglerat, skriver Reuters.

Beskedet välkomnas av lagens kritiker.

– Efter åtta år har denna skymf mot EU-medborgarnas grundläggande rättigheter äntligen förklarats olaglig. Åtta år av övergrepp och åtta år av försäkringar från medlemsstater och EU-kommissionen att ingreppet var lagligt, säger Joe McNamare från organisationen European Digital Rights.

­

Datalagringsdirektivet utfärdades i mars 2006 efter bombdåd mot tunnelbanan i Madrid och London. I Sverige har Säpo med stöd av direktivet krävt att operatörer ska lämna ut trafikuppgifter. Sverige har även fått böta tre miljoner euro för att ha dröjt med att göra direktivet till lag.

Men direktivet har också mött häftig kritik i flera länder, inte minst Tyskland. Och efter att domstolar i Irland och Österrike bett EU-domstolen att ta ställning till om lagen är förenlig med EU-rätten har direktivet nu förklarats ogiltigt.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria