Skott mot OS-arbetare i Brasilien | Göteborgs Fria
  • Fler än 2000 byggnadsarbetare har gått ut i strejk i den olympiska parken i Rio de Janeiro sedan i torsdags.
Fria Tidningen

Skott mot OS-arbetare i Brasilien

Strejkande byggnadsarbetare drabbade samman med säkerhetspersonal i Rio de Janeiro.

Flera skott avfyrades när strejkande arbetare och säkerhetspersonal drabbade samman i den olympiska parken i Rio de Janeiro på måndagen, skriver de The Guardian. Ingen person ska ha skadats, enligt ögonvittnen.

Sammandrabbningarna kom under en strejk som pågått sedan i torsdags, och involverar fler än 2000 byggnadsarbetar som kräver bättre löner och arbetsförhållanden.

Brasiliens olympiska kommitté står inför hård press att bli klar med den nödvändiga infrastrukturen inför OS år 2016 och sommarens fotbolls-VM. Med drygt två månader kvar till VM saknas ännu tre arenor. Men förutom konflikter kring arbetsförhållanden har byggena kantats av korruptionsanklagelser, miljöproblem och finansieringsproblem.

Enligt flera bedömningar kommer Brasilien spendera ungefär 15 miljarder dollar på OS.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria