Kommentar: En global kapplöpning mot botten | Göteborgs Fria
  • Fler än 1000 texilarbetare dog när Rana Plaza i Bangladesh kollapsade i april förra året. Katastrofen följdes av protester – men vad händer när arbetarna får igenom sina krav på säkerhet och bättre löner?
Fria Tidningen

Kommentar: En global kapplöpning mot botten

När textilföretag nu söker sig till nya länder upprepas ett välkänt mönster i den globala textilindustrin: När lönerna pressas upp av arbetarna i ett land flyttar produktionen vidare.

Fabrikskatastrofen i Rana Plaza i Bangladesh för snart ett år sedan och den våldsamma repressionen mot strejkande textilarbetare i Kambodja har satt villkoren för Asiens textilarbetare i fokus. I båda länderna har omfattande strejker och kampanjer för högre löner och rätt till facklig organisering ägt rum – och även gett vissa resultat.

I Kambodja har den lagstadgade minimilön redan höjts i flera omgångar från 75 till 100 dollar – medan arbetarna kräver 160 dollar. Men framstegen kan undergrävas av de stora klädföretagens ständiga jakt på billigast möjliga produktionskostnader – och hot om att flytta produktionen till andra länder.

Ibland är hoten uttalade. När textilarbetare i Haiti i slutet av förra året demonstrerade för en höjd minimilön svarade fabriksägare med ett öppet brev där de manade arbetarna att ”hålla Haiti konkurrenskraftigt” så att produktionen inte måste flytta till låglöneländer i Asien, rapporterade The Guardian.

Men även när hoten inte är uttalade är risken att produktionen ska flytta utomlands alltid närvarande - och en faktor som ofta håller tillbaka fackföreningars kamp för höjda löner. Den exportorienterade textilindustrins snabba expansion i Bangladesh, Kambodia och Vietnam de senaste åren är i sig delvis en följd just av stigande produktionskostnader i Kina, där lönerna inom textilindustrin steg med 125 procent mellan 2001 och 2011. När arbetarna i de förra länderna nu blir mer organiserade och lyckas kämpa till sig bättre villkor kan samma mönster snart upprepas.

Resultatet av den globala kapplöpningen mot botten framgår tydligt i en rapport som Centre for American Progress publicerade förra året: i de flesta större producentländer sjönk eller stagnerade reallönen för textilarbetare mellan 2001 och 2011.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria