Malmöpolitiker ger sitt stöd till Pantrarna | Göteborgs Fria
  • Bild från Pantrarnas demonstration för en fritidsgård år 2011.
    – Lyssna på Pantrarna och andra i området, uppmanar malmöpolitikern Elisabeth Hellman (V) sina kollegor i Göteborg.
Göteborgs Fria

Malmöpolitiker ger sitt stöd till Pantrarna

Pantrarnas tre år långa kamp för att få driva en fritidsgård slutade med att de får hyra ett rum av kommunen. Nu ger Malmöpolitikern Elisabeth Hellman (V) en känga till de rödgröna i Göteborg: "De verkar ha noll respekt för ungdomarna".

– Jag har jättesvårt att förstå hur politikerna i Biskopsgården tänker, säger kommunpolitikern Elisabeth Hellman (V).

Hon är 1:e vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Malmö och aktiv i nätverket Gemensam välfärd.

– Man säger att man vill jobba för att hjälpa de här ungdomarna, men när de själva organiserar sig så tar man inte tillvara på deras engagemang – jag begriper inte det.

Organisationen Pantrarna för upprustning av förorten har sedan våren 2011 kämpat för en fritidsgård i Biskopsgården.

Den 24 mars rapporterade GFT om att en ny fritidsgård för äldre ungdomar öppnat i Biskopsgården och att det inte blev som Pantrarna tänkt sig. Organisationens idé var att få vara med och driva verksamheten ideellt, men istället får de nu endast - precis som andra föreningar - använda ett litet rum.

När Elisabeth Hellman (V) läste artikeln reagerade hon starkt.

– Det är ett stolpskott att bara erbjuda dem ett rum. De borde få mycket bättre förutsättningar och dialog. De verkar ha noll respekt för ungdomarna.

– Som situationen ser ut i Sverige och Europa med ungdomsarbetslöshet och högern på frammarsch och där så många känner sig svikna av majoritetssamhället. Här är en enorm kraft som kan engagera så många ungdomar, säger Elisabeth Hellman.

Hon har kommit i kontakt med Pantrarna genom nätverket Gemensam Välfärd.

– Vi är äldre damer allihopa och tänkte att ska det handla om välfärd i dag så kan vi inte bara sitta ett gäng engagerade medelklassmänniskor som vi. Så vi tog kontakt med Pantrarna. De är så politiskt och organisatoriskt begåvade, kampen de har drivit i Göteborg är beundransvärd.

Du är vänsterpartist och det är dina partikamrater som styr i Västra Hisingen, där Biskopsgården ligger, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Har du några råd till dem?

– Ja det har jag. De borde verkligen lyssna. Inte bara tala om delaktighet utan se till att människor i verkligheten blir delaktiga. Lyssna på Pantrarna och andra i området, vad de vill förändra i sitt område.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria