Politisk strid om nytt reformpaket i Grekland | Göteborgs Fria
  • Vänsterledaren Alexis Tsipras talade till demonstranter utanför det grekiska parlamentet på söndagen.
Fria Tidningen

Politisk strid om nytt reformpaket i Grekland

Efter två dagars debatt och anklagelser om en ”parlamentarisk kupp” röstade Greklands parlament med knapp marginal igenom ett omfattande reformpaket som banar väg för fortsatta nödlån från EU.

– Det var ett tuff men avgörande beslut för landets framtid. Lagstiftarna antog utmaningen, sade finansminister Yannis Stournas efter omröstningen det grekiska parlamentet i söndags.

Då hade parlamentet haft endast två dagar på sig att debattera ett 600-sidigt reformpaketet med hundratals lagändringar som bland annat rör snabbare utförsäljning av statliga tillgångar, besparingar inom sjukvården genom sammanslagningar och stängningar av sjukhus, och nya lagar som undergräver vissa fackförbunds rätt till kollektiva löneförhandlingar.

Att säkra nästa utbetalning av krediter från EU var avgörande för Antonis Samaras regering, som vill visa att Grekland är på rätt väg inför de grekiska kommunalvalen och EU-parlamentsvalet i maj.

Men omröstningen var inte problemfri. Koalitionsregeringens redan knappa majoritet i parlamentet krympte ytterligare efter att en ledamot från det regerande Ny demokrati lade ner sin röst och genast uteslöts av sitt parti.

Vänsterpartiet Syrizas ledamöter lämnade i sin tur omröstningen i protest och anslöt sig till de tusentals demonstranterna utanför, efter att parlamentets talman vägrat ta upp en misstroendeomröstning mot finansminister Yannis Stournas. Motiveringen var att Syriza utfärdade en misstroendeförklaringen mot hela regeringen i november. Men beslutet avfärdades av Syrizas partiledare Alexis Tsipras som en ”parlamentarisk kupp”.

– I dag har Samaras regering knuffat den grekiska ekonomin och det grekiska folket ännu djupare ner i graven, sade Tsipras enligt nyhetsbyrån reuters.

Syrizas kritik mot Stournas gäller nya regler för den statliga bankräddningsfonden HFSF, som nu får sälja aktier i grekiska banker till ett lägre pris än när de köptes. Enligt HFSF är detta nödvändigt för att påskynda återprivatiseringen av krisdrabbade banker som fonden tagit över. Men enligt Syriza kommer det innebära att staten tvingas realisera stora förluster.

Partiets misstroendeförklaring kan ses som ett försök att sätta press på Stournas, som ryktas bli nästa chef för den grekiska centralbanken i maj, skriver journalisten Nick Malkoutziz i en analys för nyhetssajten Macropolis. Eftersom centralbankschefen utses på sex år kan Syriza i så fall tvingas samarbeta med sin forne politiska motståndare om man lyckas bli största parti och bilda regeringen efter nästa val.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria