529 dömda till döden i Egypten | Göteborgs Fria
  • Muslimska brödraskapets högste ledare Mohammed Badie, i buren i mitten, var en av 589 de personer som dömdes till döden.
Fria Tidningen

529 dömda till döden i Egypten

529 personer har dömts till döden i en rättegång som omfattar fler än 1200 anhängare av Muslimska Brödraskapet i Egypten.

Den uppseendeväckande domen avkunnades av en domstol i staden Minya, söder om Kairo, efter bara två dagars rättegång. De dömda stod åtalade bland annat för mord på en polisman och attacker mot människor och egendom.

Bland dem finns Muslimska brödraskapets högste ledare Mohammed Badie. De dömdas advokater klagar nu på att de aldrig fick en chans att plädera för sina klienter, enligt nyhetsbyrån AP. De kommer också att överklaga domen.

Sedan president Mohammed Morsi avsattes i en militärkupp i juli förra året har hundratals av anhängare av Morsi och Muslimska brödraskaspet dödats under demonstrationer och tusentals har arresterats. Bland dem finns såväl fredliga demonstranter som journalister, enligt Amnesty International.

På tisdagen ställs ytterligare en grupp på 700 personer inför rätta i Minya.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2020 Göteborgs Fria