• Alexander Goldmann, Musiker mot rasism.
Göteborgs Fria

Musiker samlas på gala mot rasism

Gala-arrangören Alexander Goldmann berättar varför musik kan användas i kampen mot rasism.

Vad är Musiker mot rasism för organisation?

– Vi är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som nu finns i Sveriges tre största städer. Initiativet togs av mig som privatperson hösten 2012 som en reaktion på den då ökande rasismen. Islamofobin var utbredd och märktes tydligt bland annat kring det massiva motståndet till böneutrop i Fittja. Sverigedemokraterna var för första gången tredje största parti i en opinionsundersökning.

På vilket sätt kan musik och artister motverka rasism?

– För musiker är det naturligt att ta ställning mot rasism eftersom alla konstnärliga uttryck bygger på möten mellan olika kulturer. Musik har en väldig kraft att beröra och är en stor del av människors liv, därför blir det ett stort genomslag när artister tydligt tar avstånd från rasism, så som de har gjort i Musiker Mot Rasisms kampanj #motrasism där många kända och okända artister varit med, bland annat Malena Ernman, Timbuktu, The Hives. Genom att samla musiker till de galor och konserter som vi arrangerar skapar vi positiva sammanhang med ett tydligtpositivt antirasistiskt budskap. På de tillställningarna kan vi nå ut till fler än bara de som redan är engagerade i den antirasistiska rörelsen. Vårt huvudbudskap är alltid att man ska gå därifrån och våga vara aktivt mot rasism i sin vardag, sin skola och i politiken. På det sättet tror vi att vi kan påverka många, inte bara de som besöker våra evenemang.

Det här är andra året som galan anordnas, vad är annorlunda denna gång?

­– Första året var galan ett enmansprojekt med många volontärer som hjälpte till, nu finns föreningen i tre städer och växer stadigt. Det märks också på att det är mer etablerade artister med i år och att intresset är större. Förra året var galan den enda i sitt slag i Sverige. I vår planerar vi galor i Göteborg, Malmö och Stockholm och det har även spritt sig till andra städer där lokala arrangörer har inspirerats av oss. Vi är helt klart en del av en folkrörelse mot rasism som kanske vaknade till på allvar efter de tragiska händelserna i Kärrtorp.

Fakta: 

Musiker mot rasism

Musiker mot rasism hålls på Pustervik på lördag klockan 19.

Artister som Kristoffer Åström, General Knas, Maktskiftet, Xenia Kriisin, Bye Bye Bicycle, Silversystrar framträder.

Alex Bengtsson från Stiftelsen Expo är kvällens huvudtalare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu