"Bachelet stöds inte av arbetarklassen" | Göteborgs Fria
  • 2006 blev Michelle Bachelet Chiles första kvinnliga president. I tisdags svors hon in för andra gången.
Fria Tidningen

"Bachelet stöds inte av arbetarklassen"

I tisdags svor socialdemokraten Michelle
Bachelet in som president i Chile. Men bara de nya sociala rörelserna som samlar studenter, fackföreningar och miljöaktivister kan tvinga fram verkliga reformer, säger den tidigare presidentkandidaten Marcele Claude som nyligen besökte Sverige.

När socialisten Micelle Bachelet i december krossade högerkandidaten Evelyn Matthei i det chilenska presidentvalet, med hela 63 procent av rösterna, var det efter två år av massiva studentledda protester för ett mer jämlikt utbildningssystem. Flera av studentrörelsens ledare stödde Bachelet i valet på grund av hennes löften om sociala reformer. Men mer radikala aktivister och rörelser menar att hon inte alls kommer att representera Chiles arbetarklass och fattiga.

– Bachelet vann visserligen valet stort, eftersom högern totalt diskrediterats av sitt bemötande av studenternas protester. Men valdeltagandet var knappt 50 procent i den första omgången, säger den tidigare
presidentkandidaten Marcele Claude.

– Bachelet valdes av cirka 25 procent av befolkningen och har helt enkelt inte det omfattande stöd inom landets arbetarklass som valresultatet kan ge sken av, säger han.

Marcel Claude leder en ny politisk rörelse som samlar studenter, fackliga aktivister och miljövänner. I presidentvalet kom han på femte plats med bara 2,8 procent av rösterna. Men det viktiga är inte resultatet, utan att valet blev ett tillfälle att samla och ena många av landets radikala rörelser till en politisk kraft, säger han.

– Vår valmöten fyllde teatrar och föreläsningssalar. Tre dagar före valet kom 50 000 till mitt valmöte, medan Michelle Bachelet bara hade 5000 åhörare, säger han.

Michele Bachelet gick till val på löften om gratis utbildning. Hon vill också skriva om Chiles grundlag, som är ett arv från Augusto Pinochets militärdiktatur mellan 1973 och 1990. Men Marcel Claude tvivlar på hennes vilja och förmåga att faktiskt driva igenom reformer. Och även om
Bachelets vallöften skulle infrias är det inte tillräckligt, menar han.

– All utbildning och sjukvård borde vara gratis. Vi kan finansiera det genom att förstatliga naturtillgångar. Det skulle ge 200 miljarder om året, medan vården och skolan kostar 140 miljarder. Att ta bort kryphålen i skattesystemet skulle ge ytterligare 70 miljarder, säger han.

Marcel Claude har länge varit en ledande aktivist i den chilenska miljörörelsen. Men för första gången på 40 år känner han att verklig förändring är möjlig – tack vare de omfattande studentprotester som inleddes 2011 och den unga generationens höjda politiska medvetande.

– Vi äldre aktivister är som surfaren som väntat på en våg som aldrig kommer. Men nu, efter 40 år, är den här!

Fakta: 

Hög tillväxt och enorma klyftor

Den ekonomiska tillväxten i Chile har legat på sex procent om året de senaste åren. Samtidigt lever nästan 3 miljoner av landets 17 miljoner invånare på mindre än 13 kronor om dagen. Den rikaste procenten drar in drygt 30 procent av landets totala inkomster.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria